Fler får lov att servera alkohol

I lördags ändrades lagen så att fler får möjlighet att servera alkohol.Kravet på servering av varm, tillagad mat försvann.- Vi kommer att ansöka om serveringstillstånd, säger Amalia Muttoni som tillsammans med sambon Henrik Wiklund driver Café Amalia i Visby innerstad.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-01-04 04:00

Den nya alkohollagen som trädde i kraft den 1 januari gör att det blir möjligt för kaféer, sushibarer och andra som inte tidigare har haft möjlighet att servera alkohol nu kan få göra det. Detta sedan lagen ändras och kravet på lagad mat kompletteras med tillredd mat.

Det krävs dock att serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen och erbjuder ett varierat utbud av maträtter.

Café Amalia har kaffebröd, matiga mackor och sallader bland annat.

- Det är främst under högsäsong som våra gäster efterfrågar alkohol, resten av året är det mer renodlad kaféverksamhet. Vi kommer att ansöka om tillstånd för att bredda utbudet under sommaren, säger Amalia Muttoni.


"Bra att lagen ändras"
Även cateringfirmor, som i dag måste söka tillstånd för varje enskilt tillfälle, får möjlighet att få ett stadigvarande serveringstillstånd som gäller tills vidare.

- Det är bra att lagen ändrats, tidigare fick vi betala 700 kronor för varje ansökan. När folk beställer catering ordnar de ofta alkoholen själva. Det är mest under Almedalsveckan som vi har efterfrågan på att ordna alkohol till maten. Vi får titta på vad ett serveringstillstånd tills vidare kostar och väga det mot efterfrågan, säger Kaj Wallin, Kalas Mat & Catering.


Enklare och smidigare
Anders Österdahl driver cateringfirman Österdahls kök.

- Troligtvis kommer jag att söka tillstånd, men det är mest på sommaren och när par reser hit för att gifta sig och ha bröllopsfest som de vill att vi ska ordna även alkohol. Under Almedalsveckan hade jag fem, sex tillställningar och fick då söka tillstånd och betala för varje enskilt tillfälle även om det var samma dag. Så förändringen gör att det blir enklare och smidigare, säger Anders Österdahl.

Nytt är också att de som tillverkar öl, vin eller andra alkoholdrycker får erbjuda provsmakning av de egenproducerade dryckerna där de tillverkas - utan att erbjuda mat till.

- Det här är en bra liberalisering av alkohollagen. För oss betyder det inte så mycket eftersom vi har restaurang och bar och serveringstillstånd. Men för andra vinproducenter som inte har det så kommer detta att betyda mycket, säger Lauri Pappinen, Gutevin.


Kan bidra till problem
Folkhälsochefen i kommunen, Lisa Stark, säger att en alkoholtillåtande kultur kan vara svårt för dem som har problem med att sätta gränser för sitt drickande.

- Ökad tillgänglighet kan bidra till problem. Varje enskild förändring i sig gör ingen större skillnad, men tillsammans gör de att det kan bli svårare att hantera en beroendeproblematik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om