Fler flyg kan frakta prover: "Betyder jättemycket"

Nu finns fler möjligheter att snabbt få iväg prover till fastlandet. Flygbolaget Air Leap har fått ny dispens vilket är till stor hjälp för sjukvården.

Foto: montage

Gotland2021-03-23 06:03

Sedan pandemin bröt ut förra året har antalet flyg till och från Gotland minskat drastiskt. Det har också minskat sjukvårdens möjligheter att skicka mikrobiologiskt material, så som olika prover, till fastlandet. 

Det kan vara problematiskt om proverna behöver komma fram snabbt. Prover av det här slaget, till exempel blodprov eller vävnadsprover, klassas som farligt gods och kräver att flygbolagen har ett särskilt tillstånd. SAS har det men bara om de flyger sina egna plan, vilket inte alltid är fallet. Det går också att skicka proverna med postflyget varje kväll eller med färjan. 

Region Gotland vill ha så många transportmöjligheter som möjligt och när Air Leaps dispens löpte ut den första februari i år tog regionens beredskapschef Christer Stoltz kontakt med Transportstyrelsen. Det resulterade i att Air Leap fick en ny dispens som gäller från den åttonde mars och fram till den 16 juli.

– Det betyder jättemycket för våra möjligheter att få i väg prover av olika slag. Det är viktigt för att vi ska kunna bedriva den vård som behövs, säger han.

Testerna för covid-19 har inte påverkats nämnvärt av det minskade antalet flyg. Bolagen har haft en särskild dispens för dem och de har hela tiden kunnat transporteras till fastlandet.

Laboratoriet på Visby lasarett skickar varje vardag omkring 150 prover till fastlandet för analys. De flesta skickas med färjan och ett fåtal med flyg. Men fredagar och lördagar kan det handla om ett 50-tal per dag som behöver transporteras med flyg då proverna inte tål att stå. Fler möjligheter att skicka mikrobiologiskt material gynnar sjukvårdens arbete.

– Det hjälper sjukvården väldigt mycket. Till exempel kan man ju få svar så att patienter som inte är sjuka kan få gå hem, säger Ing-Britt Robsarve, biomedicinsk analytiker på Visby lasarett.

Men de dagar det inte går flyg, till exempel två dagar i påsk, blir det längre transporttid. 

– Då är det ju färjan, med två turer per dag, som man får använda för de här proverna. Men det finns också möjlighet att använda vår egen helikopter om det skulle behövas, säger Christer Stoltz.

Och framöver verkar det komma ännu fler sätt att skicka de viktiga proverna.

– Vad vi vet så kommer BRA att återuppta sina flygningar till Gotland. Då får vi ytterligare aktörer och fler tider att kunna skicka prover. Så det finns ljus i tunneln, säger Christer Stoltz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!