Fler förskolebarn ska använda surfplattor

På alla regionens förskolor finns det redan surfplattor, även om de används olika mycket. Skolverket föreslår nu att det blir obligatoriskt.

Surfplattor. Zoey Mårtensson, Saga Vestling och Seinna Hogan använder ofta så kallade QR-koder, som gör att de kan spara bilder, klipp och ljudfiler och lätt komma åt dem med hjälp från förskolläraren Anna Hemmungs.

Surfplattor. Zoey Mårtensson, Saga Vestling och Seinna Hogan använder ofta så kallade QR-koder, som gör att de kan spara bilder, klipp och ljudfiler och lätt komma åt dem med hjälp från förskolläraren Anna Hemmungs.

Foto: Malin Stenström

Gotland2017-01-14 05:00

Skolverket föreslår ändringar i förskolans läroplan och att digital teknik ska bli ett självklart inslag på landets förskolor. Utgångspunkten är att det ska vara likvärdigt mellan skolor och förskolor, förklarar Christian Magnusson, undervisningsråd på Skolverket.

– En av de viktigaste förändringarna när det gäller förskolan är att alla barn ska erbjudas detta, säger han.

Christian Magnusson vill inte prata om specifika fördelar med digitala verktyg i förskolan.

– Det här är snarare en konsekvens av det samhälle som vi lever i. Vi utgår ifrån den värld som barnen möter och då lyfter vi fram att förskolan ska hantera och möta barnens frågor utifrån digitaliseringen i vardagen. Det kan vara alltifrån mobiltelefoner, men också att mamma tar ut pengar från ett hål i väggen och trafikljus. Det finns många aspekter på att vi har ett digitaliserat och automatiserat samhälle, säger han.

På Region Gotlands alla förskolor finns det redan surfplattor som barnen använder regelbundet.

– Vi ska inte använda det på det sätt som barnen kanske gör hemma, säger Marie Andersson, IT-pedagog i för- och grundskolan på Region Gotland.

Hon ser många fördelar med att använda sig av surfplattan, som bland annat kan hjälpa lärarna i deras dokumentation, men det gäller att använda den på rätt sätt när barnen är med.

– Som lärare jobbar man tillsammans med barnen, den är ingen barnpassning, säger hon och fortsätter:

– Surfplattan är ett komplement, men den ersätter inte andra verktyg. Det är inte som att vi kastar ut kritor och hammare.

Skolverket framhåller att de digitala verktygen ska användas så att barnen stimuleras och utmanas på ett sätt som främjar deras utveckling och lärande.

– Man kan inte bara ladda ner en app som man tycker är rolig utan man måste kunna koppla den till läroplanen. Man ska tänka efter vad det är man jobbar med i just den appen, säger Marie Andersson.

Videosamtal skapar också möjligheter för både förskollärarna och barnen, förklarar Marie Andersson.

– Du kan skapa ett möte med andra, som du aldrig skulle ha möjlighet att träffa annars, säger hon.

Marie Andersson har sedan i höstas arbetat med att utbilda och stötta förskollärare som vill lära sig mer.

– Jag hjälper förskollärarna med att hitta pedagogiska saker som man kan göra med surfplattan. Som sagt, det man gör hemma är kanske inte det man gör i skolan, säger hon.

Att välja en förskola fri från datorer och surfplattor kommer alltså inte att vara möjligt om Skolverkets förslag antas.

– Det är ju ytterst regeringen som beslutar, men enligt vårt förslag så kommer man inte att kunna göra det, nej. Läroplanen är obligatorisk, säger Christian Magnusson.

IT i förskolan

Som en del i den nationella IT-strategin har Skolverket tagit fram ett förslag på förändringar i förskolans läroplan. Förslaget lämnades till regeringen i december.

I det nya förslaget står det bland annat: Barnen ska ges möjligheter att använda digitala verktyg i såväl skapande processer som i tillämpning.

Förskolan ska bidra till att barnen utvecklar förståelse för den digitalisering som de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se konsekvenser av sitt handlande. Förskolan ska därigenom ge barnen förutsättningar att utveckla digital kompetens.

När regeringen fattar beslut är oklart.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!