Fler gårdsbutiker öppnas på Gotland
Butiksdöden härjar på den gotländska landsbygden. Detta gäller lanthandlarna. Men samtidigt med den utvecklingen kan konstateras att antalet gårdsbutiker ökar. På två år blev ökningen 25 procent.
Foto: Rolf Jönsson
Enligt Lrf-statistiken fanns det 32 gårdsbutiker på Gotland år 2007. Två år senare var antalet 40. Det innebär att ökningen var 25 procent.
Detta ligger i fas med utvercklingen i landet där antalet butiker på gårdar gick från 666 till 829.
En sannolik felkälla i statistiken är att det bara handlar om Lrf-medlemmar. Det finns andra som också startar och driver gårdsbutiker .
En annan felkälla är att statistiken bygger på frivilligt rapporterande från medlemmarna och man kan inte lita på att alla kommer ihåg eller vill rapportera.
Ganska säkert är alltså antalet gårdsbutiker betydligt högre än 40. Till saken hör att begreppet gårdsbutik inte är exakt definierat. För konsumenten ligger det nog i alla fall i begreppet att man i en sådan affär skall kunna köpa huvudsakligen produkter som härstammar från den gård där butiken finns. Närproducerat och spårbart är begrepp som hör ihop med gårdsförsäljningen och som tydligen omhuldas alltmer av konsumenterna.
I gotländska gårdsbutiker från Fårö till Hamra kan man köpa diverse produkter, från honung och ägg till rotfrukter och ost och en hel del däremellan
I en kommentar till en blogg på nätet kan man läsa:
" Kom nyss hem på en cykelsemester på Gotland. Gårdsbutikerna är jättebra. Där finns allt man behöver för att slippa äta pasta med tomatsås i stormköket."
Alla tänkbara produkter baserade på lamm är en spcialitet för flera gotländskal gårdsbutiker.
- Vi började med lammskinn för tre år sen, berättar Kia Viken som driver Lammboden på gården Almungs i Stånga.
En idé med gårdsbutikenken var att Kia skulle kunna ha ett jobb på gården, ett jobb som byggde på att man förädlade lamm ur den egna produktionen.
Först var det skinn som Kia också förädlade och sydde olika produkter av.
- Vår gårdsbutik är inrymd i brygghuset på gården, berättar Kia. Där hade vi vår frysbox och den makade vi bara åt sidan när vi öppnade butiken. Men rätt ofta var det kunder som dök ner i vår frysbox och letade efter lammkött.
Här kan man alltså tala om verklig efterfrågan och sedan två år tillbaka säljer Kia även lammkött i butiken och det går riktigt bra. Kunderna blir fler och fler
Lammen föds upp på gården, skickas till slakteriet i Visby, styckas och förpackas av Meny Gotland och kommer åter till gårdsbutiken. Det är garanterat kött från egna lamm som säljs. På sommaren är det detaljer som passar för grillning som efterfrågas, på höstkanten går grytbitarna bättre.
Kia känner att Lammboden blir mer och mer etablerad och försäljningen ökar och ger en viss lönsamhet.
En bidragande orsak till utvecklingen vara att man hemma på gården har ett antal lamm som är väldigt tama. Det har hänt att kunder som ena dagen handlat i butiken kommit tillbaka nästa dag medförande barn som vill klappa lamm. Det får dom så gärna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!