Fler gotlänningar dör med covid

Från andra halvan av 2021 gick det flera månader utan något nytt dödsfall relaterat till covid-19. Nu är det femte veckan i rad som nya dödsfall sker. "Hög smittspridning drabbar de sköraste", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Maria Amér, smittskyddsläkare, berättar även om hur smittspridningen tros vara på Gotland nu.

Maria Amér, smittskyddsläkare, berättar även om hur smittspridningen tros vara på Gotland nu.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-03-08 16:15

Som mest har sju dödsfall kopplat till viruset inträffat under samma vecka, i slutet av år 2020. Lite senare under pandemin har det varit färre dödsfall – inte ett enda mellan slutet av augusti 2021 och början av februari i år.

Nu är situationen en annan igen. De senaste fem veckorna har ett dödsfall i veckan skett. Smittskyddsläkare Maria Amér beskriver varför det skett en ökning:

– När vi har haft en hög smittspridning i samhället har det drabbat de sköraste, med risk för svår sjukdom och död. Det har varit ett tydligt mönster under pandemin att när smittspridningen är högre, blir risken större att få in smittan i exempelvis äldreomsorgen, säger hon.

Totalt har hittills 58 personer på Gotland avlidit kopplat till covid-19. I regionens och Folkhälsomyndighetens statistik räknas de som har haft ett positivt covidtest inom 30 dagar innan dödsdagen.

Socialstyrelsen har också statistik över dödsfall. Till och med sista februari uppger myndigheten att 45 personer avlidit i covid-19.

– Socialstyrelsen hämtar uppgifter från dödsorsaksintygen, där man kan utläsa om covid-19 haft betydelse för dödsfallet. De och Folkhälsomyndigheten använder alltså två olika grunder på vilken statistiken baseras, säger Maria Amér.

Enligt Socialstyrelsen har sju av personerna som dött i covid-19 på Gotland varit under 70 år, resterande 70 år eller äldre. Hur gamla de som avlidit på Gotland de senaste veckorna varit vill Maria Amér inte gå in på.

– Det jag kan säga är att Gotland följer det nationella mönstret, att med stigande ålder eller annan skörhet finns större risk för allvarlig sjukdom och död, säger hon.

Sedan några veckor tillbaka erbjuder inte längre regionerna tester för allmänheten vid misstänkt covid-19, och därför finns inte heller mer heltäckande statistik över antalet nya fall i befolkningen. Men fortsatt testas exempelvis personal inom vård- och omsorg, och här går att se en viss trend om hur smittspridningen i samhället är just nu, enligt Maria Amér.

– Det är en tendens till minskning av antal fall, men fortsatt ganska många. Samtidigt har vi en betydande vårdbelastning, med flera som vårdas för och med covid-19. Slutsatsen man kan dra är att pandemin fortsatt pågår, och jag vill uppmana de som har fått erbjudande om vaccination att ta det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!