När Riksbanken i september höjde styrräntan med 1,75 procent – och i november till 2,50 procent – var det flera som ringde bankerna. Detta efter att Finansinspektionens (FI) chefsekonom Henrik Braconier under hösten gick ut med en uppmaning om att kontakta sin bank för att ”slippa” amortera.
– Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken och så startar man en dialog. De är vana att hantera den här typen av frågor. Man ska inte vara rädd för att ringa, sade Henrik Braconier till Ekot.
Orsaken till de många styrräntehöjningarna från Riksbanken är den skenande inflationen, som enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, i november steg till 9,5 procent. Det påverkar i sin tur de rörliga boräntorna, som tillsammans med rekordhöga priser på mat, el och bensin gör det tuffare för många att betala sina amorteringar.
Enligt Ekot har flera banker upplevt en ökning av samtal efter höjningarna. Det uppger även Handelsbanken, Swedbank och Länsförsäkringar på Gotland, som väntar sig fler samtal framöver.
– Generellt upplever vi att det är fler som ställer frågan om amorteringslättnader. Det började redan under hösten och jag skulle säga att vi får några samtal i veckan om detta. Det har inte varit alarmerande många som ringt, men det kan komma att bli fler över tid, säger Linda Pettersson, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken.
– Visst är det några som har hört av sig. Men det är först nu från december som vi förväntar oss en ökning av samtal, säger Swedbank Gotlands bankchef Roger Andersson.
– Vi har sett en ökning och får väl in runt fem samtal i veckan, men ingen anstormning. Det var fler under hösten när en medarbetare på FI uppmanade fler att ringa till bankerna, säger Mikael Swenson på Länsförsäkringar.
För att ha rätt till en amorteringslättnad utgår bankerna från det regelverk som FI satt upp. Banken gör i sin tur en individuell bedömning för varje kund som ser över sin ekonomiska situation.
– Utifrån regelverket finns det särskilda skäl som skall vara uppfyllda. Några exempel är dödsfall, arbetslöshet, sjukdom, separation och föräldraledighet, säger Roger Andersson.
Upplever ni en oro bland kunderna?
– Det finns en ovisshet just nu när många inte vet hur det kommer bli. Man oroar sig för energikostnader och att det blir dyrare i hushållet, säger Linda Pettersson på Handelsbanken.
– Det finns en oro bland våra kunder. Vi kommer från låga räntor och höga konsumtionsnivåer, till nu högre räntor och mycket extra ökade kostnader i stort, säger Roger Andersson.
Vad ger ni för tips till i dessa tider?
– Ett tips är att se till att du har en blandad räntemix, någon del som är bunden och någon del som är rörlig. Fortsätt att amortera, räntan blir ju lägre när skulden blir lägre och håll i ditt sparande så länge du klarar det, säger Mikael Swenson.
– Man måste ha en buffert och prioritera sin ekonomi, det är aldrig försent att tänka på det. Nu förväntar vi oss att räntorna skall upp en sväng till innan inflationen börjar gå tillbaks vilket kommer att ge förutsättningar för att sänka räntorna, säger Roger Andersson.
– Framför allt ska man se över hela sin ekonomi som vad man lägger pengar på och hur man prioriterar, men också tänka på pensionsspar. Man behöver bygga byggstenar till en god ekonomi så man kan ta kostnaderna när det sker förändringar i ekonomin, säger Linda Pettersson.