Fler gotlänniningar söker rådgivning

Allt fler svenskar tar hjälp av den kommunala familjerådgivningen.Och gotlänningarna är de som gör det allra mest.För fjärde året i rad.

Gotland2008-08-30 04:00
Det visar Socialstyrelsens rapport för 2007. Där framgår att runt 51 000 svenskar, 18 år och äldre, hade rådgivningssamtal med familjerådgivningen. Det motsvarar nio personer per 1 000 i befolkningen.
För Gotland är siffran 14 per 1 000 invånare. Här besöktes familjerådgivningen av totalt 520 personer över 18 år.

Inga uppgifter
Om det beror på att gotlänningarna har mer problem i sina relationer, eller om det är ett uttryck för att de i större utsträckning söker hjälp, finns inga uppgifter om.
Variationen mellan länen är stor. Lägst andel av befolkningen som besökte familjerådgivningen förra året finns i Örebro län där endast fem av 1 000 invånare gjorde det.
Familjerådgivningen består av samtal i syfte att bearbeta samlevnadskonflikter i parförhållanden och familjer. Många vill reparera sina förhållanden för att fortsätta leva tillsammans, andra vill göra separationen så bra som möjligt. I nästan 90 procent av fallen hade de som besökte familjerådgivningen själva tagit initiativ. De flesta var gifta eller sambor, cirka tio procent var separerade.
Nästan tre fjärdedelar av dem som anlitade familjerådgivningen var mellan 30 och 49 år.
På Gotland var det fyra personer mellan 18 och 19 år och tre personer över 70 år som besökte familjerådgivningen.

Funnits i 50 år
Familjerådgivning i offentlig regi har funnits i över 50 år. År 1995 kommunaliserades verksamheten och kommunerna är sedan dess skyldiga att erbjuda familjerådgivning till envar av sina kommuninvånare.
Vid sidan av den kommunala familjerådgivningen finns även sådan i privat eller kyrklig regi. De finns inte med i Socialstyrelsens statistik. Från och med måndag kommer Gotlands kommuns familjerådgivning att skötas av det privata företaget Delegi Assesement AB som skrivit ett kontrakt på fyra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om