Fler känner jobbstress under semestern

Pressen på att vara tillgänglig under semestern ökar, vilket gör att fler känner jobbstress under sin ledighet. "Att ständigt vara på högvarv bryter ner kroppen", säger psykolog Per-Nicklas Olofsson.

Helene, Magnus och Lotta Steinbach från Karlskrona njuter av sista timmarna på semestern.

Helene, Magnus och Lotta Steinbach från Karlskrona njuter av sista timmarna på semestern.

Foto: Clara Wasell

Gotland2024-07-03 05:30

Systrarna Helene och Lotta Steinbach från Karlskrona har spenderat semestern på Gotland tillsammans med familjen. Nu sitter de på Stora torget och njuter av de sista timmarna innan färjan går.

Till vardags arbetar både Helene och Lotta inom IT, på ett kontor. De tycker att det kan vara tufft att helt koppla bort arbetet under ledigheten, speciellt de första dagarna.

– Det är alltid svårt i början av semestern när man känner att vissa grejer behöver avslutas, säger Helene.

Att arbeta lite under semestern är standard, så har det alltid varit, menar hon.

– Det blir ju så när alla är uppkopplade jämt och allt handlar om kommunikation. Teams och mejlen är igång hela tiden.

undefined
Helene, Lotta och Magnus Steinbach tillsammans med resterande familj.

Faktum är att allt fler svenskar arbetar under ledigheten. Enligt en ny undersökning från Unionen förväntas fyra av tio tjänstemän vara tillgängliga trots att de har semester, vilket är en ökning sedan förra året. Även en nyligen publicerad undersökning från Avonova, leverantör av företagshälsovård, visar att pressen på att vara tillgänglig under semestern har ökat. Det här leder till att fler upplever arbetsrelaterad stress under sin lediga tid.

Per-Nicklas Olofsson, psykolog och organisationsexpert på Avonova, menar att det här bidrar till psykisk ohälsa bland anställda.

– Många jobbar mer eller mindre dygnet runt. Idag är man tillgänglig på ett helt annat sätt än tidigare.

Enligt Avonovas undersökning tycker mer än var tredje person att jobbstressen under semestern har ökat under de senaste fem åren. Per-Nicklas Olofsson tror att det beror på att det blivit lättare att nå folk hemma.

– I grund och botten är stress nyttigt, men utan återhämtning kan det bli farligt. Att gå på högvarv hela tiden bryter ner kroppen. Vila är viktigt för att kroppen och hjärnan ska bygga upp sig igen, konstaterar han.

undefined
Per-Nicklas Olofsson är psykolog på Avonova.

Per-Nicklas Olofsson tycker att både arbetsgivare och anställda måste förebygga semesterperioden genom att förbereda sig.

– Börja med att avrunda projekt, skriv ner vad som ska göras när du är tillbaka och ställ in svarsmeddelanden på telefon och dator.

Som arbetsgivare tycker han att man ska föregå med gott exempel genom att själv stänga av mobil och mejlkorg under semestern.

Vad människor gör för att återhämta sig varierar. Enligt Per-Nicklas Olofsson är fysisk aktivitet och att vara i naturen två bra alternativ.

– Det spelar ingen roll om det är havet eller skogen, naturen ger alltid bra återhämtning.

undefined
Helene, Lotta och Magnus Steinbach.

På Stora torget i Visby sitter även Magnus Steinbach. Till skillnad från systrarna arbetar han på räddningstjänsten, ett yrke han tror är lättare att koppla bort under semestern.

– Jag kan inte hålla koll på vad mina kollegor gör när jag är ledig, konstaterar han.

Anledningen är att praktiska yrken inte är lika personberoende, tror Lotta Steinbach.

– Det är det som är utmaningen, på mitt jobb har vi arbetat mycket i grupp för att avlasta varandra.

Meningen är att kompetensen ska spridas bland kollegorna så att arbetsplatsen inte blir för beroende av en specifik person. Nu tycker Lotta att semesterperioden fungerar mycket bättre än för bara några år sedan.

– Vi har gjort många förändringar, till exempel att fler personer jobbar med samma kund. Det är jättebra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!