Fler klarar inte pengarna
Antalet gotlänningar som behöver hjälp för att sköta sin ekonomi ökar. På ett år har antalet förvaltarskapsärenden ökat med 20 procent.
Det konstaterar överförmyndaren på Gotland, i en sammanställning till länsstyrelsen.
Överförmyndaren har till uppgift att ordna fram hjälp till människor som av en eller annan orsak inte klarar att sköta sig själva på det ekonomisk-praktiska planet, på grund av till exempel psykiska funktionshinder.
Hjälpen kan bestå av att personen får en så kallad god man, som är medhjälpare utan bestämmanderätt, eller en förvaltare vilket betyder att förvaltaren tar hela ansvaret inklusive att fatta alla beslut.
Båda formerna har ökat kraftigt på senare år, på Gotland liksom i landet i övrigt.
Ökar gör också ärenden som har direkt koppling till skulder för mobiltelefonräkningar.
Orsakerna till ökningen är flera.
- En är att det är fler människor som lämnas att klara sig på egen hand än tidigare, säger Charlotte Criwall, chef för kommunservice på kommunledningskontoret, och hänvisar till att det finns mycket färre institutionsboende än tidigare.
- En annan är att många unga fångas upp snabbare idag, tack vare samarbete mellan skolhälsovård och barnpsykiatri, säger Lena Söderlund på överförmyndarens kansli.
Det finns alltså både positiva och negativa orsaker?
- Ja det kan man säga. När det gäller unga är det så att det är fler som får diagnosen ADHD eller Aspbergers syndrom, och det är bra att de får hjälp tidigt, dvs när de fyllt 18 och ska skaffa eget boende, säger Lena Söderlund.
Det ökade antalet ärenden har också fört med sig att det blivit högre arbetsbelastning på överförmyndaren och behov av fler personer på Gotland som kan tänka sig ställa upp som god man.
Överförmyndaren har tidigare fått upprepad kritik, från såväl länsstyrelsen som från Justitieombudsmannen, JO. Läs mer här.
Enligt lag ska varje kommun ha en överförmyndare eller överförmyndarnämnd.
Gotland har sedan 1 januari i år en överförmyndarnämnde, med tre ledamöter som väljs av kommunfullmäktige.
Nämnden ansvarar för tillsyn över hur förmyndare, förvaltare och gode män sköter sina uppdrag.
Det ska garantera att människor som inte klarar att ta hand om sig själva eller sin egendom får sina rättigheter tillvaratagna.
På Gotland finns drygt 250 gode män.
Överförmyndaren på Gotland fick under 2006 för tredje gången i ordningen allvarlig kritik från Justitieombudsmannen JO, för handläggningen av gode män.
Länsstyrelsen konstaterar i ett tillsynsprotokoll från förra veckan att handläggningen fungerar bättre efter införandet av överförmyndar