Fler köper guld när börsen svajar

Guldsmederna på Gotland har inte märkt av att fler vill sälja av sitt guld nu när guldet står högt i kurs. Däremot har fler investerat i guld.

Dick Magnusson och Björn von Corswant märkte av att fler ville investera i guld när börsen började svaja i början av coronapandemin.

Dick Magnusson och Björn von Corswant märkte av att fler ville investera i guld när börsen började svaja i början av coronapandemin.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2020-07-29 06:30

Dagspriset på guld bestäms klockan 11 i London. Under tisdagen var fixpriset för guld satt till 545 000 kronor per kilo. Ett högt pris som stigit från en redan hög nivå under coronapandemin. På Odds Guld i Visby har man haft en ganska jämn ström av kunder som passat på att sälja sitt guld den senaste tiden.

– Många blir förvånade och påpekar att de fått mer än de tänkt sig för sitt guld. De blir glatt överraskade och säger att de ska hem och rota efter mer guld i gömmorna, säger Demi Andrén.

Lennart Appelqvist, guldsmed på Wisby Ur & Guld, säger att han inte märkt av någon större skillnad. 

– Jag hade nog trott att fler skulle passa på, förr var det ju så. Men guldpriset har legat på en ganska hög nivå under en längre tid, även om vi fått en liten topp nu.

Inte heller på Dicks guld och Silver har man haft någon större tillströmning.

– Nej, det är inte mer än förut. Däremot märkte vi av att fler ville investera i guld i början av coronapandemin. Det var en väntetid på sex veckor, berättar guldsmed Björn von Corswant.

Hur då investera i guld?

– Man beställer en guldtacka och så kontaktar vi vår leverantör. Vanligast är att man investerar i tackor på 50 eller 100 gram. I dag kostar en guldtacka på 100 gram 57 000 kronor, berättar guldsmed Dick Magnusson.

Ingen idé investera nu när priset stigit då?

– Det är en bra långtidsinvestering. För 25 år sedan var grampriset cirka 100 kronor. Idag är det många som säger att guldet inte nått sitt riktiga värde.

Guldtacka på 100 gram. Dagspriset på tisdagen låg på 57 000 kronor.
Guldtacka på 100 gram. Dagspriset på tisdagen låg på 57 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!