Fler medlemmar mellan 90-100, än mellan 20-30 Centern fokuserar på tillväxt

I veckoslutet höll Centerpartiet Gotland sin höststämma. En genomgång av årets verksamhet visade god aktivitet men ett stort tapp på ungdomssidan. Fyra av fem medlemmar är över 50 år och fler är mellan 90-100 än 20-30.
Nu inleder man en offensiv satsning på att få in fler yngre i den lokala centerpolitiken.

Gotland2003-11-17 04:00

Inledningsanförandet hölls av distriktsordförande Barbro Ronsten, som lånade några citat från Maud Olofsson och konstaterade att det är bra att börja den politiska offensiven tidigt, men ännu viktigare att hålla ut fram till sista sekunden på valdagen den 17 september 2006.
Ronsten presenterade året som har gått genom att lista några frågor som partiet har engagerat sig och nått resultat i, exempelvis LBU-stödet för miljövänlig odling av sockerbetor på Gotland. Aktuella frågor varav många fortfarande "hänger i luften"är neddragningar inom öns tullverksamhet, polisstationer, äldreboende, vårdcentraler och distriktsköterskemottagningar.
<span class=MR>Största satsningarna</span>
Årets största satsningar var Almedalsveckan och euro-valet. Dessutom har partiets medlemmar lämnat in en rad motioner om allt från vård i livets slutskede, till busskort och demokratiskt inflytande för unga.
Just de unga utgör en av partiets största utmaningar framöver. Medlemsstatistiken visar att 80 procent av medlemmarna är över 50 år och att fler är 90-100 år, än 20-30! Siffrorna är likartade inom flera partier.
Centerpartiet Gotland och de lokala centerkvinnorna har 38 respektive 42 avdelningar med drygt 2000 medlemmar, medan Gotlands-centerns ungdomsförbund i år har fyra avdelningar med 58 medlemmar. I fjol var siffran 150!
Ombudsmannen Curt Broberg presenterade ett projekt för ungdomsvärvning, som förhoppningsvis ska ge partiet den för framtiden så vitala tillväxten. Målet är att starta fyra nya ungdomsgrupper under 2004 och ytterligare tio grupper året efter.
<span class=MR>Erbjuda bra alternativ</span>
Gästtalaren Albert G Johansson, riksdagsman och ledamot i CUF:s förbundsstyrelse talade om vikten av att förstå vad i politiken som attraherar ungdomarna och öppna rätt dörrar och hjälpa dem att kliva in i partigemenskapen.
Många saker pockar på uppmärksamhet och det gäller att sticka ut och erbjuda bra alternativ, menade han. Ungdomar vill ofta engagera sig i frågor som angår dem här och nu och i regel se snabba beslut. Därför gäller det dels att lära dem se långsiktigheten i politiken, dels att låta dem arbeta med hjärtefrågor inom begränsade områden perioder, och inte kräva att de ska arbeta brett på många fronter, konstaterade han.
­Få kommer själva. Vi måste våga fråga och fråga om och om igen! Beslutet att engagera sig politiskt mognar ofta fram.
<span class=MR>Lutade sig emot statistik</span>
Johansson lutade sig mot statistik från det senaste riksdags- och kommunvalet och menade att det bör finnas 7000 gotlänningar ­i alla åldrar ­ som delar centerpartiets värderingar och att de alla är potentiella blivande medlemmar.
­Det gäller att synas och att hitta fler lokala ambassadörer som vågar ta debatten! Min vision är att man ska känna igen hälften av alla namn på valsedeln, även om man aldrig har träffat dem.
Johansson talade om politikens sociala gemenskap, som drog in exempelvis Torbjörn Fälldin via amatörteatern. Det politiska intresset väcks ofta under resans gång, menade han.
­Amatörteatrarna fyller bygdegårdar över hela Gotland. När gjordes det senast med ett politiskt budskap?
<span class=MR>Det finns enkla knep</span>
Gotlands kommuns ungdomslots Karin Svensson talade också om de unga, som ofta är politiskt intresserade men sällan engagerar sig partipolitiskt.
Hon menade att man med enkla knep kan underlätta deras insteg, exempelvis genom att undvika förkortningar, förklara historiska bakgrunder och närvara i deras värld och sammanhang.
Barbro Ronsten konstaterade att öns ungdomar snart kommer att få se och höra mer av centerpartiet ute i skolor och kring sportaktiviteter och -frågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om