Fler miljoner ska sparas in
Nedskärningarna inom vården fortsätter. Hälso- och sjukvårdsnämnden, Hsn, tog vid senaste sammanträdet beslut som skall få ner årets beräknade underskott med ytterligare fem miljoner kronor. Hälften av detta svarar kraftigt höjda taxor och andra förändringar inom folktandvården för. När de här åtgärderna är genomförda är det tolv miljoner kronor kvar. Har vi tur kanske vi kan få ner underskottet till tio miljoner kronor i år, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson.
Det man främst har sparat in på tidigare i år är att tillägget på 300 kronor för nattarbete på avdelningarna har tagits bort och att två avdelningar är stängda. Sedan den 10 maj har man också infört ett totalt resestopp för all personal för att minska utgifterna för kurser, konferenser och nätverksmöten. För resten av året beräknas kostnaderna för detta minska med 2-3 miljoner kronor. Men ett fortsatt bekymmer är sjukskrivningarna bland personalen.
Det är relativt högt, sju procent inom förvaltningen. Det är naturligtvis inte bra. Vi borde kunna halvera den siffran. Det finns ju en risk att folk söker andra jobb i stället om vi inte gör något som uppfattas positivt av personalen, säger Jan-Olof Henriksson.
Tandvårdstaxorna höjs alltså kraftigt i det senaste sparpaketet, totalt med drygt 14,4 procent från den 1 juli. Förutsatt att fullmäktige säger ja till nämndens förslag.
Man räknar med att det här skall räcka i och med att man får hit sju tyska tandläkare och därmed få samtliga 22 tandläkartjänsterna inom folktandvården besatta.
Detta gör att intäkterna ökar. Om man inte hade lyckats få hit fler tandläkare så hade taxan behövt höjas med 20 procent enligt Jan-Olof Henriksson.
I de nya nedskärningsbesluten ingår också att flytta sjukgymnast och arbetsterapeut från vårdcentralen i Roma till Korpensjukhuset. Dit får också patienterna till mottagningen, totalt 381 stycken, bege sig. Hembesöken, som är den stora delen i verksamheten, fortsätter som i dag men personalen utgår från Visby i stället för Roma.
<span class=MR>Flyttas till Korpen</span>
Sedan tidigare finns beslut om att flytta motsvarande personalkategorier från vårdcentralen vid Söderväg i Visby till Korpen. Tillsammans räknar man med att från nästa år spara en halv miljon kronor om året i minskade lokalkostnader.
I det läge vi är nu är detta att hålla nere kostnaderna viktigare än att behålla servicen i Roma, som ligger hyfsat nära Visby. Det finns platser varifrån man har betydligt längre väg till sjukgymnast och arbetsterapeut. Vårdcentralen tror jag kommer att finns kvar i Roma, säger kommunalrådet tillika nämndordföranden, Lena Celion, m.
Mot beslutet reserverade sig folkpartisten Eva Olsson, som också arbetar som arbetsterapeut.
Folktandvården i Ljugarn läggs troligen ner, om man inte lyckas sälja kliniken till den pensionerade tandläkare, som nu är den ende tjänstgörande tandläkaren där. Läggs kliniken ner så får patienterna bege sig till Hemse eller Roma.
Det här kommer att ske så fort som möjligt, om vi inte lyckas sälja kliniklokalerna. Ett krux är dock att distriktssköterskemottagningen, som skall vara kvar i Ljugarn, finns i samma hus som folktandvården. Blir det en privat mottagning för tandvårdspatienter så är det möjligt att den som köper klinikhuset kanske vill ha bostad i en del av huset, säger Jan-Olof Henriksson.
<span class=MR>Dålig arbetsmiljö</span>
Skälen till att lägga ner kliniken är dels att lokalerna är dyra, dels att det bara finns en tandläkartjänst och den har inte varit besatt med en ordinarie tandläkare sedan september 2000. Inriktningen är att bara ha kliniker med minst två tandläkare och arbetsmiljön i Ljugarn är inte bra enligt Jan-Olof Henriksson.
Någon nedläggning av mammografiscreening på lasarettets röntgenklinik blir det inte. Men man beslöt att se över patientavgiften och om man kan ha längre intervaller mellan undersökningarna.
Dessutom skall undersökas om det går att minska antalet remitterade patienter till röntgen. Det blir inga nya s.k. provrörsbefruktningar betalda av kommunen i år. Påbörjade behandlingar får fullföljas men inga nya får starta. Hur det blir nästa år skall utredas ytterligare.
Vi måste prioritera det som vi kallar nivå ett och två men när det gäller nivå tre är det tveksamt om vi har råd. Det blir en broms i år för provrörsbefruktningarna och en ny diskussion om år 2003, säger Lena Celion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!