Fler oroas över priset

Allt fler oroar sig för de höga färjeprisernas påverkan på Gotlands utveckling.Men några konkreta lösningar på problemet gavs inte när Destination Gotland för trettonde året bjöd in till Öppet forum i går. Samtidigt tycks rederiets hopp om andra bränsleformer än olja ha minskat.

<7GT_Bildrubrik>Utfrågad.</7GT_Bildrubrik> Gotlandsbolagets styrelseordförande Jan-Eric Nilsson fick svara på många frågor i går. "Vi kör motsvarande tio varv runt jorden varje år, och allt måste funka med frakt, personbilar och passagerare", säger han om Gotlandstrafiken.

<7GT_Bildrubrik>Utfrågad.</7GT_Bildrubrik> Gotlandsbolagets styrelseordförande Jan-Eric Nilsson fick svara på många frågor i går. "Vi kör motsvarande tio varv runt jorden varje år, och allt måste funka med frakt, personbilar och passagerare", säger han om Gotlandstrafiken.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-03-14 04:00

Ett hundratal personer fanns på plats i Spegelsalen på Wisby hotell, 300 följde forumet via webb-tv-sändningen, och 400 frågor hade skickats in på förhand.

Men det blev ändå en relativt sval debatt när Destination Gotlands vd Ulf Ahlquist och Gotlandsbolagets styrelseordförande Jan-Eric Nilsson svarade på frågor i "heta stolen", under ledning av mötets moderator Tommy Wahlgren.


Ris, ros och undringar
Tommy Wahlgren ledde i går för trettonde året i rad Öppet Forum, Destination Gotlands årliga frågestund där allmänhetens ris, ros och undringar tas upp till debatt. Han kunde konstatera att allt fler oroas över de stigande färjepriserna, inte bara utifrån sin egen plånboks välbefinnande utan också utifrån ett samhälleligt perspektiv.

Något som även färjebolagets och rederiets representanter höll med om, utan att ha konkreta svar på hur man ska lösa problemet.

- Vi har stor respekt för att helt avgörande för tillväxten på Gotland är hanterbara priser på färjan, sade Ulf Ahlquist.


Fråga för riksdagen
Som talande exempel läste Tommy Wahlgren upp några rader ur en av de inskickade mejlkommentarerna:

- Priserna är inte längre en fråga för Destination Gotland, Gotlandsbolaget eller Region Gotland; det är en fråga för regering och riksdag.

Och Jan-Eric Nilsson höll med:

- Ja, vi har tyvärr en situation där färjetrafiken inte går ihop hela året. Sedan 1971 får Gotlandstrafiken stöd från staten för att kunna köra året runt.


Oljepriset avgörande
Alla var i går rörande överens om att priset på olja är fullständigt avgörande för färjepriserna till och från Gotland, men samtidigt frångick man från Destination Gotlands och Gotlandsbolagets sida den tidigare mer optimistiska förhoppningen om andra bränsleformer för framtida fartyg.

- Vi sitter fast i gammal teknik; det finns en tröghet i all motorteknologi i världen. Faktum är att många faktiskt blickar åt vårt håll, vi ligger redan i framkant, sade Jan-Eric Nilsson om svårigheterna i jakten på alternativa bränslen när oljepriset fortsätter stiga.

- Det är ett antal år kvar till nästa avtal, så vi har inte gett upp än. Vi letar. Jag hade också hoppats att tekniken med vätgas skulle ha kommit mycket längre än vad den har gjort, liksom andra sätt att generera el.

Så vi måste dras med oljan? frågade Tommy Wahlgren.

- Hur många har inte velat bli av med oljan hur länge? frågade sig Jan-Eric Nilsson retoriskt och med ett leende.

Det som betonades i högre grad var i stället mer flexibilitet i avtalet.

- Vi har egentligen inget förhandlingsutrymme gentemot själva avtalet, det ser ut som det gör fram till 2017, menade Ulf Ahlquist.


Närmar sig pristaket
Alla tycktes därmed rörande överens om att politikerna har ett mycket stort ansvar för den framtida Gotlandstrafiken, dels för att skapa flexibla avtal och dels för att kunna skjuta till pengar för att hålla priserna nere.

- Vi kan till exempel inte köra vissa turer långsammare i nuläget, eftersom det är specificerat i avtalet exakt hur lång tid en tur får ta, sade marknadschefen Per-Erling Evensen.

Jan-Eric Nilsson var också inne på att man nu närmar sig taket för vilket pris man kan acceptera inom nuvarande avtal.

- Man kan ju hamna i ett läge som inte gick att förutse när man skrev avtalet...

Är vi där än? frågade då Tommy Wahlgren.

- Ja, jag tycker vi börjar närma oss den gränsen.

Något som liknade ett löfte, om än ett kort sådant, kunde dock Jan-Eric Nilsson ge, på Tommy Wahlgrens fråga om det blir lägre priser om staten går in med mer pengar:

- Ja, slog han fast.

Nuvarande avtal för Gotlandstrafiken gäller till 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om