På bara några år har antalet sjukskrivna som får försörjningsstöd ökat kraftigt. Från 73 individer i september 2015, till 129 i september i år, en ökning med drygt 75 procent. En av orsakerna är att befolkningen ökat. Det gör att även antalet personer som får försörjningsstöd ökar.
– Det ligger i sakens natur att de följs åt, säger Mari Bergström.
Men det finns också en annan förklaring.
– Vi har ganska stora ohälsotal, framför allt bland ungdomar. Har de inte arbetat och saknar sjukpenninggrundande inkomst så får de inget från Försäkringskassan när de blir sjukskrivna, utan vi blir deras försäkringskassa, säger Mari Bergström. Hon fortsätter:
– Skillnaden är att vi inte är medicinskt skolade så vi har mycket mindre möjligheter att ifrågasätta läkarintygen än vad Försäkringskassan har.
De flesta som är sjukskrivna med försörjningsstöd har psykiska besvär. Det är svårt att hjälpa de här personerna, som ofta anser sig själva stå långt ifrån arbetsmarknaden, berättar Mari Bergström. De som varit långtidssjukskrivna och där läkare säger att de inte kommer att bli arbetsföra på länge, uppmuntras att söka sjukersättning.
– Men det är ett nålsöga, säger Mari Bergström.
Ett annat alternativ är att tillsammans med sjukvården göra en individuell plan för att få personen att gå mot egen försörjning. Till exempel arbetsinriktad rehabilitering eller ytterligare utredningar som kan ringa in problematiken och hjälpa personen vidare.
– Klienten ska vara med på det och vara så delaktig som möjligt i planerna framåt, säger Mari Bergström.
Men är sjukskrivna människor ert ansvar?
– Det har blivit det, men jag tycker att det borde vara Försäkringskassans uppdrag. Socialtjänsten får ta de som inte passar in någon annanstans.
Där får Mari Bergström medhåll av socialnämndens ordförande, moderaten Rolf Öström.
– Det hamnar ju på oss och jag tycker inte att det ska vara så. Staten gör det enkelt för sig och vältrar över väldigt mycket uppgifter på kommunerna som vi får ta kostnaderna för.
Han efterlyser mer stöd till företag som vill hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbetslivet, men också bättre möjligheter till rehabilitering.
– Om man varit sjukskriven en lång tid så behöver man säkerligen någon sorts hjälp av samhället för att komma tillbaka till arbetsmarknaden, säger Rolf Öström.