61,5 miljoner. Så mycket betalade Region Gotland ut i försörjningsstöd förra året. I år kommer den summan att bli betydligt högre.
Bara i juni steg kostnaderna för försörjningsstödet med 700 000 kronor jämfört med samma månad förra året. Det är en ökning med nästan 15 procent.
Mari Bergström som är chef för enheten för stöd och försörjning vid socialförvaltningen ser flera orsaker till att behovet av försörjningsstöd ökar. Oavsett konjunktur brukar 4-5 procent av befolkningen behöva hjälp och när det blir fler gotlänningar blir det också fler som behöver försörjningsstöd.
– Får man dessutom en konjunktursvacka så går det upp. Det märkte vi i början av året. Och sedan kom coronan ovanpå det, säger Mari Bergström.
Hon befarar att kostnaderna för försörjningsstöd kan överstiga 70 miljoner kronor innan året år slut.
274 personer har varslats på Gotland sedan i mars. Om de med tiden förlorar sina arbeten innebär det inte någon omedelbart ökning av försörjningsstödet. Har man a-kassa eller en partner som tjänar pengar så kommer man inte dit. Men yngre personer och andra som inte har det skyddsnätet kan behöva ekonomiskt bistånd.
– Vi är det yttersta skyddsnätet och vi kommer nog att se en svagare ökning under hösten, säger Mari Bergström.
På enheten för stöd och försörjning jobbar man även med våldsärenden. Här ser man en viss ökning av antalet fall, men ingen koppling till pandemin.