Fler söker hjälp för ätstörningar på Gotland

Under pandemin har antalet personer som söker vård för ätstörningar ökat dramatiskt på många håll i landet. "Vi ser en svag men tydlig ökning över tid", säger Maria ten Siethoff på Region Gotland.

Maria ten Siethoff, enhetchef för barn- och ungdomspsykiatrin på Gotland, kan inte se att antalet personer som söker hjälp för ätstörnngar har ökat under pandemin.

Maria ten Siethoff, enhetchef för barn- och ungdomspsykiatrin på Gotland, kan inte se att antalet personer som söker hjälp för ätstörnngar har ökat under pandemin.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Gotland2020-09-15 18:02

Antalet personer som söker hjälp för ätstörningar har ökat i Sverige de senaste åren och Gotland är inget undantag. Men på många håll har problemen ökat i ytterligare snabb takt under covid-19-pandemin.

– Vår bild är ju att det har ökat och framför allt att det under covid-19 finns en större oro hos människor, säger Thor Rutgersson, pressansvarig på Riksföreningen mot ätstörningar till TT.

Under våren och sommaren har antalet personer som sökt vårdkontakt genom föreningens stödkanaler ökat med 40 procent.

Maria ten Siethoff är enhetchef för barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, på Gotland.

– Jag kan inte säga att det har ökat på Gotland på grund av pandemin, men vi har också väldigt små tal här på ön och är det någon mer eller mindre så blir det stor skillnad i statistiken.

Antalet personer som söker hjälp har dock ökat även på Gotland.

– Vi ser en svag, men ändå tydlig ökning sedan en längre tid tillbaka i våra verksamheter. Det behöver inte betyda att det är fler som har den typen av problematik, men vi ser att fler söker hjälp, säger Maria ten Siethoff.

Antalet gotlänningar som fått diagnosen ätstörning har fördubblats mellan 2010 och 2019, från 56 personer 2010 till 112 personer förra året. Samtidigt som antalet vårdsökande ökar finns troligen ett stort mörkertal, särskilt bland pojkar och män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!