Fler män söker hjälp för sina våldsproblem

Regionens enhet för familjefrid vittnar om en ökning av antalet våldsutsatta kvinnor som vill ha råd och stöd. Samtidigt ökar antalet män som söker hjälp för att få bukt med våldet.

I maj skrev GT flera artiklar om konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor.

I maj skrev GT flera artiklar om konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-12-31 11:45

Maj månad

I maj skrevs spaltmeter efter spaltmeter i svenska tidningar, och i GT likaså, om mäns våld mot kvinnor. Upprinnelsen till det var att fem kvinnor mördats på mycket kort tid av män som de haft en relation med.

GT berättade då bland annat om Region Gotlands Icke-våldsgrupp för män, som vill ge våldsutövare ett alternativ till våld och hjälpa dem att utveckla ett känslospråk.

I maj var gruppen vilande, eftersom pandemiläget inte tillät fysiska möten. Pandemin gjorde också att färre kvinnor sökte hjälp, eftersom rekommendationen om hemmajobb gjorde att kvinnan helt plötsligt var än mer isolerad med sin förövare.

Under hösten öppnades samhället igen, och i oktober kunde Icke-våldsgruppen ta upp sina möten. Just nu deltar en handfull män.

– Det är mycket glädjande, men vi har plats för ännu fler, säger Anki Schandl, som samordnar gruppen.

Hon är tacksam över att frågan om våld i nära relationer fått en större plats i samhället.

– Fler pratar om våldet i dag, i allt från politiken till kulturen. Det gör att fler kvinnor vågar ta hjälp och fler män vågar erkänna att de behöver hjälp när att de ser att de inte är ensamma.

Nytt för i höst är att Familjefrid samverkar med polisens grupp för brott i nära relationer, utifrån medborgarlöftet 2021. Parterna har regelbundna träffar, vilka burit frukt då polisen motiverat två män att ansluta sig till gruppen.

– Vi har också börjat jobba uppsökande. Om vi får kvinnans godkännande kan vi söka upp våldsutövaren för att informera om vårt arbete, förutsatt att det går utifrån kvinnans skydd och säkerhet. Det är flera personer som tackat ja på det sättet, berättar Anki Schandl.

Så arbetet går framåt, men än finns mycket kvar att göra.

Förutom att fler män nu söker hjälp för sina våldsproblem ökar även antalet kvinnor som vill ha stöd efter att de utsatts för våld. Dessutom kontaktas Familjefrid allt oftare av anhöriga till våldsutövare och utsatta.

– Vi ser ett ökat inflöde av klienter i alla våra målgrupper tyvärr, säger Anki Schandl.

I juni fattade riksdagen beslut om en ändring i socialtjänstlagen som innebär att socialnämnden ska arbeta för att den som utsätter, eller har utsatt, en närstående för våld eller andra övergrepp ska ändra sitt beteende. Ett beslut som Familjefrid välkomnade.

– Vi behöver bli fler som jobbar med de här frågorna.

I snitt dör en person var tredje vecka i Sverige till följd av relationsvåld.

I början av november häktades en pappa i Hässelby misstänkt för att ha knivhuggit sina två barn och sedan kastat ut dem genom fönstret. Ett av barnen dog. Några veckor senare häktades en annan man misstänkt för mord, efter att 32-åriga Beata hittats död i en skog i Malmö.

Har du utsatts för våld, eller är du våldsutövare, och behöver råd och stöd? Kontakta Familjefrid på 0498-26 33 13 eller familjefrid@gotland.se. Du kan också kontakta hjälplinjerna ”Välj att sluta” på 020-55 56 66 och ”Nationella Kvinnofridslinjen” på 020-50 50 50. Om läget är akut kontakta polisen på 112.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!