Fler väljer att studera på ön

Högskolan på Gotland lockar rekordmånga studenter. Stora ungdomskullar och en lyckad marknadsföring kan vara en del av förklaringen, tror ledningen.

Jörgen Tholin, högskolans rektor.

Jörgen Tholin, högskolans rektor.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-09-03 04:00

I år väntas 7 000 personer gå kurser eller utbildningar på högskolan.

När den nytillträdde rektorn Jörgen Tholin i går hälsade studenterna välkomna till terminsstarten var det till en högskola som växer, både av egen kraft och med hjälp av staten.
Nyligen bestämde regeringen att två miljarder kronor ska vikas för nya utbildningsplatser vid landets universitet och högskolor. Det gotländska lärosätet kommer de närmaste två åren därför att få ytterligare 150 studieplatser.
Jörgen Tholin började sin tjänst för en månad sedan, och arbetade innan som vice rektor vid Högskolan i Borås. Han hoppas att platserna kommer att permanentas.

Är glad
- Jag är glad för dem, men jag hade hoppats på 200 platser. Två år är lite väl lite, eftersom många av våra utbildningar är tre år. Men det har hänt tidigare att regeringar skjutit till pengar för tillfälliga platser som senare blivit permanenta, säger han.
Trots att högskolan ofta hamnar lågt i rankingar, senast blev det en bottenplats i Högskoleverkets statistik över prestationsgrad, märks alltså en tydlig ökning av intresset för lärosätet.
Olle Hoffman, informationsansvarig på högskolan, tror att det kan vara en effekt av ett attraktivt utbud av utbildningar, stora ungdomskullar och lyckad marknadsföring.
Högskolan på Gotland bedöms under året öka med cirka tusen studenter. Då inkluderas alla, från de som går en kurs på några veckor till de som går utbildningar på flera år.
I år nyregistreras mer än 350 studenter på campus, vilket är drygt hundra fler än i fjol.
- Det är ett stort trendbrott. I år kommer vi att utbilda omkring 7 000 personer, och det är fler än någonsin, säger Christer Waldenström, högskolans planeringschef.
Rektorn Jörgen Tholin säger att tillväxten måste ske stegvis för att organisationen ska hinna med.
- Det är uppenbart att vi behöver fler platser, vi är lite för små. Jag vill ha fler studenter som går här på campus, fler avancerade utbildningar med program på magister- och masternivå.
- Jag säger inte att vi ska skrota distansutbildningarna, för en ensamstående morsa i glesbygden är det kanske enda alternativet, men jag vill ha en bättre balans mellan campus och distansutbildningarna, säger Jörgen Tholin.

Metoden införs
Liberal education har tidigare provats vid ett par av högskolans program, och den här terminen införs metoden vid högskolans alla utbildningar. Liberal education bygger på en djupare kontakt mellan lärare och studenter med mer lärarledd undervisning, och ska samtidigt ge studenterna ett större inflytande över utbildningens utformning.
Högskolan på Gotland lockar även utländska studenter, det är magisterprogrammet i företagsekonomi ett lysande exempel på med 40 studenter från 20 länder.
Yan Jing Jing och Chen Jie kommer från Kina och läste om Gotland och högskolan på nätet. De lockades av den vackra naturen, att utbildningen är gratis och att de flesta svenskarna talar engelska, berättar de.
Under året siktar de på att bli bättre på engelska, lära sig svenska och skaffa sig vänner och ett kontaktnät på Gotland.
- Jag är dessutom intresserad av Europa och dess historia, och det finns mycket sådant på Gotland. Jag funderar på att stanna i Sverige, men det är svårt att lära sig språket, skrattar Yan Jing Jing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om