Grisnäringen i Sverige går fortsatt dåligt. Konsumenterna köper kött efter priset. Det trots att EU-grisen i högre grad får antibiotika och lever ett hårdare liv före slakt. EU-importen står numera för 35 procent av konsumtionen, enligt Dagens Nyheter.
Helagotland.se ringde upp ordföranden för Grisföretagarna på Gotland, Bengt Siggelin i Havdhem, för att få en kommentar:
- Jo, så är det ju. Vi konkurrerar ju inte på lika villkor men det är bra att vi har de regler vi har i Sverige. Djuren mår bättre.
Han uppmanar konsumenterna att välja svenskt och gotländskt kött just för djuromsorgen men förstår ändå att plånboken måste bestämma i en del fall.
Läget för de gotländska grisproducenterna är något ljusare än för ett halvår sedan. Det nya avtalet med Gotlands Slagteri innebär ett garanterat golvpris och har lett till en något bättre situation för dem som valt att skriva på avtalet.
- Men jag skulle ändå säga att det är en tillfällig ljusning. Svensk grisproduktion kommer att försvinna. Som det är i dag går det i bästa fall runt men man gör inga vinster att tala om.
På Gotland finns det i dag mellan 25 och 30 aktiva grisuppfödare, enligt Bengt Siggelin.
Fler väljer utländskt griskött
Plånboken avgör allt oftare när vi väljer fläskkött. Det blir utländskt kött trots att vi vet att de svenska grisarna har ett bättre djurskydd.
STOCKHOLM 20120531 På Stora Skuggans 4H-gård på norra Djurgården finns det bland annat grisar. Foto Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10000
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!