Det visar mätningar som länsstyrelsen gjort.
-Bedömningen är att de halter som finns inte innebär någon direkt risk för miljön. Men kunskaperna på området är väldigt dåliga, så vi vet egentligen inte, säger Emilie Vejlens, länsstyrelsen.
Det är första gången länsstyrelsen på Gotland gjort en sådan här undersökning. Den gjordes i form av en så kallad screening av flera länsstyrelser i landet. De halter som hittades på Gotland ligger i nivå med landet i övrigt.
-De läkemedelssubstanser som analyserats ingår i läkemedel som är smärtstillande, ångestdämpande eller är sömnmedel, berättar Emilie Vejlens, som är samordnare av miljöövervakning och miljömålsarbetet i länet.
Att man hittat rester av läkemedel i Gothemsån tror länsstyrelsen beror på utsläpp från enskilda avlopp.
Avloppsreningsverk är inte konstruerade för att bryta ned rester av läkemedel. Läkemedel är å andra sidan inte utformade för att brytas ner i avloppsreningsverk. För att ha lång hållbarhet och kunna passera saltsyran i magsäcken är många av dem stabila kemiska föreningar med mycket lång nedbrytningstid. Det gör att delar av läkemedelssubstanserna finns kvar och lämnar kroppen när vi kissar, för att sedan gå ut i avloppsvattnet.
Illavarslande
Läkemedel i låga koncentrationer hittas i avloppsvatten, i hav och sjöar och i grundvattnet och därmed i vårt dricksvatten.
-Det är illavarslande, säger Franz Rücker, läkare och ordförande i läkemedelskommittén på Gotland. Användningen av läkemedel ökar och när det finns i vattnet påverkar det bland annat groddjur och fiskar. Hos dessa djur ackumuleras resterna och kan förändra dem.
Andra farliga ämnen som har en negativ effekt på miljön kan förbjudas, men läkemedel lyder under en annan lagstiftning där en substans inte kan förbjudas därför att den påverkar miljön negativt.
Spola inte ned läkemedel
Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket så är det svårt att få en effektiv rening som tar bort läkemedelsresterna. Det går men det skulle kosta enorma summor. Därför är det bästa att angripa problemet vid källan.
-Det är viktigt att börja med att undvika all onödig belastning av miljön. Att inte spola ned överblivna läkemedel i toaletten utan lämna in dem till apoteket för förbränning, att inte lösa ut medicin som man inte behöver. Feltanken är att allt avlopp samlas på ett ställe. Om fler kissade i det fria skulle vi också vinna en del. Jorden tar hand om läkemedelsrester på ett bättre sätt än vattnet, säger Franz Rücker.
Enligt Naturvårdsverkets rapporter pågår mycket forskning. Och det finns diskussioner om att samla urin separat på sjukhus, äldreboenden och andra ställen där det bor många människor som äter läkemedel.
Dåliga kunskaper
-Det tror jag är ett sätt att minska belastningen på miljön, säger Franz Rücker. I den läkemedelslista vi gör varje år tar vi stor hänsyn till miljöpåverkan. Läkare är intresserade av det här och väljer gärna läkemedel som belastar miljön mindre. Problemet är att kunskaperna fortfarande är dåliga.
I Sverige används ungefär 1200 olika läkemedelssubstanser. Av dessa är drygt 200 miljöklassade. Till år 2010 ska alla ha bedömts utifrån hur de påverkar miljön.
Under det här året kommer länsstyrelsen att undersöka förekomsten av ytterligare substanser från läkemedel i vattnet på Gotland.