Flera döda sillgrisslor upphittade

Flera döda sillgrisslor har hittats på kort tid runt Karlsöarna och längs Fröjel- och Ekstakusten. Länsveterinären och ornitologiska föreningen på Gotland vill nu ha in rapporter om döda sjöfåglar.

Flera döda sillgrisslor har noterats runt Karlsöarna. Länsveterinären och ornitologiska föreningen vill nu ha allmänhetens hjälp med rapporter om döda sjöfåglar.

Flera döda sillgrisslor har noterats runt Karlsöarna. Länsveterinären och ornitologiska föreningen vill nu ha allmänhetens hjälp med rapporter om döda sjöfåglar.

Foto: Måns Hjernquist

Gotland2022-07-05 20:05

Enligt Måns Hjernquist, ordförande för Gotlands ornitologiska förening och tillsynsman på Lilla Karlsö, rör det sig om 15 till 20 sillgrisslor som rapporterats döda på kort tid.

– Att det rör sig om vuxna sillgrisslor så här års är annorlunda. Därför reagerar vi och vill nu gärna få in rapporter om döda fåglar så att vi får en bättre bild av omfattningen, säger han.

Den bakomliggande orsaken är ännu oklar. Men enligt länsveterinär Agneta Karlsson Norström tyder de symtom som hon sett på filmer av sjuka sillgrisslor på någon slags påverkan på centrala nervsystemet.

– De är vingliga och simmar runt i cirklar. Precis så betedde sig fåglarna när fågelinfluensan kom första gången. Men ännu är det som sagt ett stort frågetecken.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kommer att analysera de döda fåglarna. Förhoppningsvis får man ett första analyssvar nästa vecka. Fram tills dess uppmanar länsveterinären allmänheten att hantera döda fåglar med viss försiktighet.

– Vi vet ju att fågelinfluensaviruset muterar precis som andra virus. Vissa är farliga för människan och andra är det inte. Man ska vara försiktig och inte ta i döda fåglar utan handskar. Tänk på hygienen, säger Agneta Karlsson Norström. 

Hittar man enstaka döda fåglar kan man rapportera fyndet på SVA:s hemsida. Hittar man fler än fem tar gärna länsveterinären och ornitologiska föreningen emot en rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!