Stor osäkerhet – men också stora förhoppningar

Osäkerhetsfaktorerna är många när Gotlands besöksnäring försöker blicka framåt. Men när företagen under tisdagen möttes under en temadag på Wisby strand fanns det ändå hopp, trots utmaningarna.

Besöksnäringsdagen på Wisby Strand satte fingret på de många osäkerhetsfaktorer som påverkar hur den kommande säsongen ska bli. Utmanande, men också möjligheter, menade de 250 personer som deltog.

Besöksnäringsdagen på Wisby Strand satte fingret på de många osäkerhetsfaktorer som påverkar hur den kommande säsongen ska bli. Utmanande, men också möjligheter, menade de 250 personer som deltog.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-11-15 16:02

Knappt har pandemin lagt sig innan nya faktorer får besöksnäringen att gunga. Inflation, ökade drivmedelskostnader och skenande elpriser gör det just nu näst intill omöjligt att säga hur 2023 ska bli.

– Ni företagare är helt otroliga på att komma igen, ställa om och tänka nytt. Vi är imponerade, säger Karin Winsnes, Region Gotlands näringslivsstrateg, när hon tillsammans med Mikael Mossvall från Gotlands förenade besöksnäring hälsar 250 personer välkomna till Wisby Strand.

undefined
Besöksnäringsdagen på Wisby Strand satte fingret på de många osäkerhetsfaktorer som påverkar hur den kommande säsongen ska bli. Utmanande, men också möjligheter, menade de 250 personer som deltog.

Gotland har varit topp tre av landets besöksmål när det gäller att återhämta sig efter pandemin. Nu väntar nästa utmaning.

– Tittar man på alla siffror, BNP och räntor, pekar det mesta på att 2023 blir det tuffaste året, säger författaren och omvärldsbevakaren Per Schlingmann.

undefined
Per Schlingmann var en av talarna på besöksnäringsdagen. Han tror att 2023 blir det tuffate året, men också året då den psykologiska vändningen kommer när mycket vänder uppåt igen.

Han är inbjuden som talare och menar att det finns vinnare i den gotländska besöksnäringen men att det kräver hårt arbete.

– Min slutsats är att nu gäller det att prata kostnader och att få ner kostnadskostymen, vara innovativ, pigg och alert, säger Per Schlingmann och berättar att han personligen tror att den psykologiska vändningen mot bättre tider ändå kommer att ske just under nästa år.

Att fler jobbar på distans gör Gotland till vinnare, menar han. Samtidigt föder oroligheter och klimatkris nya beteenden hos konsumenterna, där han ser att världen delas i tydligare sektioner i hur man väljer att resa.

– Det påverkar definitivt besöksmönster och vilken typ av gäster Gotland får, säger han.

undefined
Domprost Anna Lundgren har ungefär 300 000 besökare på sin arbetsplats varje år. Kryssningskajen ställer ökade krav och nästa sommar hoppas hon få till gudstjänster på både engelska och tyska.

Just det märker Anna Lundgren, domprost i Visby domkyrkoförsamling, redan nu.

– Vi jobbar jättemycket med hur vi ska möta besökare, med guidningar både i nutid och dåtid, säger hon och berättar att domkyrkan med ungefär 300 000 gäster är ett av öns största besöksmål.

Många av dem kommer numera via kryssningskajen, och det ställer helt andra krav på tillgänglighet i språk.

– Vi vill ha gudstjänster på flera språk. Engelska och tyska ska vi försöka få till – det var en brist i sommar, säger Anna Lundgren.

undefined
Björn Wallenström menar att elpriset i vinter kan avgöra hur bra sommaren blir för besöksnäringen på Gotland.

Hos Gotlands cykeluthyrning ser Björn Wallenström hur konferensmarknaden har blivit allt viktigare, och där läggs större fokus på vässad marknadsföring. Hur nästa sommar blir, menar han, kommer att avgöras i vinter.

– Det hänger jättemycket på vad som händer med elpriset. Skulle det bli skyhögt kan det bli en något svagare privatresesommar. Däremot fortsätter konferensmarknaden, många företag går fortsatt bra, säger han.

undefined
Anna-Lena Fritz, enhetschef på länsstyrelsen, passade på att slå ett slag för den ökande naturturismen som i sommar fick hela 4 100 personer att ta båten till Gotska Sandön.

Intresset för att cykla, eller att på andra sätt ta sig ut i naturen, har ökat tack vare pandemin. 

– Det är en trend som håller i sig och vi ska försöka rida på den vågen, säger Anna-Lena Fritz på länsstyrelsen, som tillsammans med Petter Rimfors passar på att marknadsföra Gotska Sandön som ett utmärkt besöksmål.

Under pandemin var Gotska Sandön stängd för besökare, men i år valde hela 4 100 besökare att ta färjan dit – en ökning med 600 jämfört med 2019.

undefined
Lia Boysen och Johan Gate enades om att oroliga tider får många att resa i sin närhet, vilket kan ge Gotland en bra sommar även 2023.

Tuffare tider och ändrade resemönster kan göra Gotland till vinnare 2023, menar Lia Boysen, som driver Vår fru i Visby.

– Om man läser nyheterna säger de att vi ska fortsätta resa hemmavid, säger hon och får medhåll av Johan Gate, med flera kommersiella anläggningar på ön:

– Det ser fortfarande ganska bra ut. Jag tror att vi kommer ha en någorlunda normal säsong på Gotland, i alla fall under högsäsong, men att folk kommer att göra av med mindre pengar och att de kanske äter mindre på restaurang.

undefined
Besöksnäringsdagen fyllde Wisby Strand med 250 deltagare som möttes för att ta pulsen på läget nu, men också för att sia om framtiden under nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!