Av Sveriges alla fjärilsarter är tio dagfjärilar så pass hotade att det finns särskilda åtgärdsprogram för att rädda dem, och trots flera års arbete med konkreta åtgärder är läget fortsatt allvarligt. Av de hotade arterna finns tre arter på Gotland; dårgräsfjäril, svartfläckig blåvinge och väddnätfjäril. Genom åren har det funnits relativt bra bestånd av just dessa fjärilsarter på Gotland, men sedan torkan 2018 har det sett värre ut.
– Det är specialiserade arter, vilket innebär att de är speciellt anpassade till sin livsmiljö och att de inte klarar stora miljöförändringar. Efter torkan 2018 har det varit få fynd av svartfläckig blåvinge och lokala utdöenden av väddnätfjäril och dårgräsfjäril, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
Länsstyrelsen ska tillsammans med Lunds universitet genomföra inventeringar på Gotland för att ge svar på om bestånden håller på att återhämta sig, i första med fokus på svartfläckig blåvinge och väddnätfjäril.
– Vi hoppas att inventeringarna ska visa på en återhämtning, men bedömer att det behövs krafttag och nya sätt att slå vakt om och sköta fjärilarnas livsmiljöer för att rädda kvar arterna på sikt. De handlar exempelvis om att motverka uttorkning och igenväxning av små våtmarker, skogar och alvarmarker. Landskapsomvandlingen och förlusten av livsmiljöer pågår även på Gotland, säger Annika Forsslund.