Den nationella undersökningen visar att tre av fyra byggföretag inte involverat skyddsombud i planeringen vid uppstart av nya byggen, vilket är ett krav enligt arbetsmiljölagen. Därför har Byggnads under veckan granskat totalt 15 byggföretag på ön.
Det som tittats närmare på är i hur stor utsträckning och när skyddsombuden kopplas in.
– Det finns tyvärr ofta brister i det förebyggande arbetet. Skyddsombuden kommer in för sent. De får vara med i skyddsronden först när projektet är igång, säger Felix Jonsson, ombudsman på Byggnads på Gotland.
Ombudsmannen berättar att han upptäckt brister på nästintill samtliga byggarbetsplatser han besökt under veckan och att flera företag nu tvingas se över sina rutiner.
– Det vi sett bekräftar det vi trodde oss veta på förhand. Det är väldigt högt tempo på byggena och byggtiderna kortas väldigt mycket. Det ska gå fort och man ska tjäna mycket pengar. Skyddsombuden får inte vara med för det tar för lång tid, utan ska bara ut och jobba.
Han fortsätter:
– Man ligger ofta efter redan när man startat bygget. Då glömmer man lätt bort riskerna. Att olyckorna ökar i hela landet är en konsekvens av det här.
Framöver efterlyser Felix Jonsson mer samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud.
– Det är när båda parter sätter sig ner och jämför och diskuterar som man hittar lösningar som funkar. Det är ett väldigt effektivt sätt att förebygga olyckor, säger han.