Gotländska restauranger ligger fortsatt långt fram när det gäller att kamma hem priser för högklassig mat och närhet till producenten. För andra året i rad utser restaurangguiden "360 Eat Guide" Sveriges bästa mataktörer inom tio kategorier.
Guiden var vid premiären för ett år sedan den första i Norden att fokusera på både gastronomi och hållbarhet i jakten på Sveriges bästa hotell och restauranger. Den grundades av Bergkvist Publishing som även står bakom priset Årets bonde där Ejmunds gård och Lilla Bjers på Gotland tog priser tidigare i år.
Fyra gotländska aktörer har nu nominerats i en eller flera hållbarhetskategorier. I kategorin bästa restaurang finns Krakas Krog i Kräklingbo, Lilla Bjers i Västerhejde och Stelor i Västergarn. Stelor är också nominerad till Nordens mest hållbara hotell tillsammans med ett 20-tal andra. Nominerade för bästa hållbara måltidsupplevelse är också Stelor, med sin Pastaklubben, och Lilla Bjers, med konceptet Lilla Bjers Green Table. Som bästa hållbarhetsinspiratör är Fabriken Furillen nominerad.
Den 23 november utses vinnarna. Bland kriterierna ingår att aktören ska ha en stor andel ekologiska råvaror. Grönsaker måste också spela en huvudroll i menyn och inte bara ses som garnityr.
– Att vi har tre gotländska restauranger nominerade i hela Norden är väldigt stort. Många av de övriga nominerade finns i Stockholm och Oslo, så det är verkligen roligt att Gotland har en så stor representation, kommenterar My Wrethagen, kommunikatör vid Tillväxt Gotlands EU-projekt Sustainable Speis, som arbetar för att främja hållbarhet för krogar på Gotland.
Hon har anledning att vara extra glad, eftersom hon sedan 2018 också är en av ägarna till Hotel Stelor.
Projektet Sustainable Speis skapades av Gotlands krögarförening som ett sätt för gotländska krogar, bryggerier och boendeanläggningar att bli bättre på hållbarhet generellt.
– Kan vi marknadsföra hela Gotland som en hållbar matdestination kommer fler besökare komma hit och bli nyfikna på oss, säger My Wrethagen.
Hon tror att Gotland ligger långt framme i hållbarhet på grund av att öläget håller nere avståndet mellan producent och kock.
– Avstånden är inte stora till producenterna här, vi har vi betydligt närmare från jord till bord än på många andra håll. Att vara nära producenten både geografiskt och kunskapsmässigt tror jag är svårt att uppnå i en större region med längre avstånd.