Den senaste tiden har media över hela världen rapporterat flitigt om hur appen Tiktok förbjuds för stats- och myndighetsanställda. I Sverige har bland andra Försvarsmakten förbjudit sina anställda att ha appen på sina jobbmobiler, och så sent för någon dag sedan rapporterade TV4 att var fjärde svensk kommun förbjuder Tiktok på jobbmobiler.
Anledningen till att kommuner, myndigheter och regeringar världen över slår larm om den populära appen är att det kinesiska ägarbolaget är knutet till den kinesiska staten, och att det därmed finns ett problem i att veta i vems händer som datan som Tiktok lagrar hamnar i slutändan.
Region Gotland följer enligt informationssäkerhetschefen Johan Kallum omvärlden och dess utveckling, men ser i dagsläget inget behov av att förbjuda Tiktok på sina anställdas jobbmobiler.
– Vi har aldrig varit intresserade av att stoppa enskilda appar, och ser ingen anledning att göra det i nuläget heller. Det finns rätt många appar som man förmodligen inte behöver använda i arbetet, så varför förbjuda en i mängden? I det här fallet innehåller det såklart en annan dimension när man pratar om säkerhetsskydd och nationella intressen, och det är givetvis något vi får bevaka. Men i nuläget anser vi att det är eget ansvar och sunt förnuft som gäller, säger han.
Vad säger du om att ett flertal kommuner och myndigheter valt att förbjuda appen?
– Deras bedömning kan inte jag ha några synpunkter på. Jag tycker att det är olyckligt när man plockar bort en app i smeten och säger att den får man inte lov att ha, men det finns ingen plan för vilka andra appar man behöver titta på.
Johan Kallum säger att den stora majoriteten av Region Gotlands anställda inte behöver använda Tiktok i sitt arbete, vilket även gäller flera andra populära applikationer.
– Varför ska vi då förbjuda en i mängden istället för att skaffa en "black list", eller köra den andra varianten som är att skaffa en "white list" över vilka appar man får använda. Problemet med den typen av listor är att de hela tiden måste underhållas och uppdateras. Därför har vi i dagsläget valt att inte förbjuda några appar utan vår hållning är istället att det handlar om eget ansvar utifrån vad man arbetar med.