Flera kommuner säger upp avtal med Attendo

På Gotland råder intagningsstopp hos ett av Attendos boenden på grund av de allvarliga brister som uppdagats, men de styrande vågar inte riktigt ta steget att säga upp avtalet akut. Det har man däremot gjort i två kommuner på fastlandet.

Förslag på äldreomsorgslag ligger nu hos regeringen. Men precis som i socialtjänstlagen är begreppet kring bemanningskrav väldigt luddigt.

Förslag på äldreomsorgslag ligger nu hos regeringen. Men precis som i socialtjänstlagen är begreppet kring bemanningskrav väldigt luddigt.

Foto: Mostphotos

Gotland2022-10-17 06:02

I tidskriften ETC berättar man att både Härryda och Linköping akut har sagt upp avtalen med Attendo efter de allvarliga missförhållanden som uppdagats på bolagets särskilda boenden. Så sent som i förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Härryda att säga upp avtalet med Attendo, där bristerna – framförallt personalbrist – bland annat lett till att brukare fått frätskador på grund av att de legat i sin egen avföring för länge.

Även på Gotland, som GT tidigare berättat, har allvarliga brister uppdagats på bolagets särskilda boenden, och på Attendo Terra Nova är det fortfarande intagningsstopp. Håkan Ericsson (S) är 2:e vice ordförande i socialnämnden på Gotland:

– Vi har diskuterat möjligheten att säga upp avtalet med Attendo i förtid. Men om vi gör det är risken stor att de stämmer oss och kanske får skadestånd. Men det är bara en del av problematiken. Den andra är att vi måste få tid på oss att arrangera ett övertagande så att det blir till det bättre. Om vi handlar för snabbt är risken att det bara blir samma elände. Det här är en process som tar tid har vi lärt oss. 

På Terra Nova går avtalet ut hösten 2024. Den tiden menar Håkan Ericsson behövs för att klara ett bra övertagande.

– Men tills dess måste ju Attendo sköta sig. De kan inte hålla på så här, och ärligt talat är jag förvånad att de inte ryckt upp sig. Nu har de misskött sitt uppdrag gravt i över ett år. Samtidigt, om det fortsätter och vi bedömer att det här bara inte går, eller om de själva inser att de inte klarar uppdraget, ja då blir vi ju tvungna att snabba på det hela.

Han säger att det troligtvis redan nu finns en majoritet i gamla socialnämnden, att i början på nästa år fatta beslut om att förvaltningen ska förbereda ett övertagande till hösten 2024. Även i den nya majoriteten är man numer överens, menar Ericsson.

Samtidigt som de gamla får ligga med gamla inkontinensskydd i Härryda så går bolaget med vinst. I fjol gjorde Attendo Sverige en vinst på drygt 250 miljoner kronor, motsvarande 1,43 kronor per aktie. I bolagets senaste delårsrapport skriver man att målet är att nå en vinstnivå på fyra kronor per aktie. 

Lika bra går det dock inte för bolaget i Finland där en ny bemanningslag gör att det krävs viss personaltäthet. Och personal, som vi vet, kostar pengar.

– Hur sparar man snabbast pengar och gör lättast vinster? Jo man drar ner på personal och mat. Vi måste använda skattepengarna till omsorg om de äldre, och inte till vinster i jättekoncerner. Terra Nova gör ju årligen en vinst på flera miljoner, och det är ju motsvarande 10-15 anställda, säger Håkan Ericsson.

I Sverige är en äldreomsorgslag på gång. Förslaget har varit på remiss, men vad som händer med den nu med en ny regering vet vi inte. Däremot har man inte riktigt vågat ta steget ut att sätta konkreta bemanningskrav.

– De pratar om behov av ökad bemanning, men det är bara luddigt, ungefär som socialtjänstlagen i dag som bara säger att det ska vara bemanning efter behov.

Viktigast för Håkan Ericsson, om det blir regionstyrd äldreomsorg, är att Region Gotland blir en attraktiv arbetsgivare.

– Mitt recept som jag kommer jobba stenhårt på om jag får bestämma, är just det. Men det är inte en lösning utan hundratals. Och där ingår även att vi ser över löneläget så att det blir rättvist.

Ny äldreomsorgslag

I december 2020 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag. Enligt uppdraget ska äldreomsorgslagen komplettera socialtjänstlagen med särskilda bestämmelser om vård och omsorg om äldre, och även innehålla bestämmelser om en nationell omsorgsplan.

Lagförslaget riktar sig särskilt till kommunerna som är ansvariga för finansiering och tillhandahållande av äldreomsorg, men det ska kunna läsas och förstås av till exempel äldre eller anhöriga. 

Källa: Socialdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!