Flera krogar slutar servera mat för tidigt

Enligt alkohollagen måste man servera lagad mat för att få servera alkohol. Trots det har många gotländska krogar öppet i baren långt efter köket stängt.
Enligt kommunens alkoholhandläggare Åsa Olofsson har bara två, tre krogar matservering senare än 23.00.
­Det är en nonchalans mot alkohollagen. Man har infört en egen lag ­ att man inte ska ha mat.

Gotland2002-08-06 04:00
Åsa Olofsson berättar att ständig tillsyn pågår, men att hon i år bestämt sig för att mer aktivt kontrollera alkohollagens efterlevnad, genom veckovisa besök på öns krogar och serveringsställen.
­Jag tittar på att stället ser ut att vara skötsamt, att gästerna inte är överförfriskade, att man har den personal man ska, att en serveringsansvarig finns på plats och att man inte serverar till de under 18 år. Det här måste efterföljas för att man ska få behålla sitt tillstånd.
<span class=MR>Slarv med matserveringen</span>
En av de saker det slarvas mest med är matserveringen. Enligt alkohollagen måste alkoholutskänkning kombineras med servering av lagad mat. Trots det stänger de flesta krogar sina kök långt innan baren stängs.
­Det finns två, tre ställen i hela Visby som serverar mat efter elva. Det är en nonchalans mot alkohollagens bestämmelser. Har du druckit och vill ha mat så ska du kunna få det ­ det är inte krogarna som ska bestämma det. Alkohollagen är en skyddslagstiftning.
Lagen kräver minst två lagade rätter. Hamburgertallrik och pyttipanna med stekt ägg är "godkänt", men exempelvis toast eller crépes räcker inte.
Just nu utreds fem krogar, vars kök stängt betydligt tidigare än deras barer.
­ Fyra har sagt att de ska börja servera mat även senare. Den femte har inte svarat på vårt brev och inte ändrat sig, så där tänker jag rekommendera indragning av tillståndet.
Om alkohollagens krav inte uppfylls och krögaren inte, omedelbart efter att bristerna påtalats, visar sig villig att se till att lagen efterlevs, kan utskänkningstillståndet dras in.
­ Då måste man söka igen, så ser vi på om krögaren förstått lagen och på hur benägen han är att fortsättningsvis följa lagen.
En anledning till de negativa siffrorna, som sett lika ut länge, är att kontrollen av krogarnas matservering varit eftersatt, tror Åsa.
­Eftersom man inte har tagit itu med det så lever krögarna i tron att det är helt okej ­ man ser att andra inte serverar efter elva, så då struntar man i det själv.
Kontrollerna kommer att fortsätta den här och kommande vecka.
­Vi kommer att titta på de vi inte hunnit med och följa upp de som sagt att de ska börja servera mat. Jag är inte ute efter något krig, jag lyder under samma lag som dem. Jag tycker generellt att vi har bra restauranger i Visby. De ska vara stolta över sina kök och över att de kan servera gästerna mat även nattetid.
<span class=MR>Varmkorv duger inte</span>
Även landsbygdens serveringar kontrolleras.
­ Senast i dag fick jag in en anmälan om en landsbygdskrog som har full meny till åtta, därefter serverar man varmkorv. Det räcker inte.
Utöver kommunens kontroller så har IOGT-NTO anmält ett 20-tal ställen som misstänks servera och sälja alkohol till minderåriga, alltså under 18 år. De har kontaktats och ärendena kommer att följas upp efter sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!