Flera krogar har för hög ljudnivå under sommaren

Den stora festveckan har passerat och därmed är den fest-tätaste delen av säsongen över. Hittills har flera klagomål om hög ljudvolym kommit in till regionen – trots ökade arbetsinsatser.

De flesta krogarna klarar av att balansera ljudvolymen så att både gäster och grannar trivs, även om inte alla håller sig till reglerna, berättar Jonatan Levin.

De flesta krogarna klarar av att balansera ljudvolymen så att både gäster och grannar trivs, även om inte alla håller sig till reglerna, berättar Jonatan Levin.

Foto: Rasmus Nordmark

Gotland2023-07-30 06:45

Sedan den 27 maj har 56 anmälningar om höga bullernivåer kommit in till regionens samhällsbyggnadsförvaltning, varav merparten gäller Visbys krogar.

I ett mejl skriver Jonatan Levin, miljöinspektör på Region Gotland:

”Det är extremt mycket musik i Visby och på Gotland under sommaren. De flesta arrangörer sköter ljudet på ett bra sätt så att det blir en bra upplevelse för gästerna men utan onödiga störningar för grannar.”

Antalet klagomål är en hög siffra enligt Jonatan Levin. Samtidigt har klagomålen kommit från ett lägre antal adresser. En anledning kan vara regionens ökade närvaro i kroglivet. Under sommaren har man bland annat mätt ljudnivåerna utanför olika verksamheter med stickprover och tagit kontakt med verksamheter som fått klagomål. Man har också jobbat i förebyggande syfte.

– Idag arbetar vi mer förebyggande än tidigare år. Det innebär att vi har kontakt med verksamheter som har mycket musik innan sommaren. De får bland annat uppge hur de planerar nivån och hur de mäter ljudet. Då får de en bättre möjlighet att göra rätt från början.

En av de krogar som har fått in klagomål är Sjumastarn i Visby.

– Vi kör aldrig senare än till klockan elva på kvällen. Det är värre för dem som bor inne i stan, jag har kompisar som ligger vakna till tre på natten. Regionen har varit här tre eller fyra gånger i år, då sa de att det är basen var för hög, säger Mikael "Putte" Lundell som driver Sjumastarn.

undefined
Jonatan Levin (i mitten) med kollegan Claudia Castillo och en krögare.

Jonatan Levin berättar också att de förebyggande arbetsmetoderna gör det enklare att skapa underlag för att avgöra hur det går för verksamheterna. Sjumastarn är en av de som regionen haft kontakt med.

– Vi träffade dem inför sommaren för en förebyggande kontroll. Nästa steg skulle vara att ställa krav på förbättringar, men det har de redan gjort. Så vi får se hur det fortlöper, säger Jonatan Levin.

– Vi har kommit överens med miljöinspektionen att vi ska bygga ut scenen och sänka basen. Det kommer vi göra till nästa år. Vi ligger på gränsen och jobbar på. Folk vill ju ha roligt annars åker man inte till Gotland, säger Mikael Lundell.

För att främja ljudmiljön i Visby uppmanar regionen mer samarbete mellan krögarna.

– Främst vid stora torget har vi initierat en del möten. Många har dykt upp men vi skulle vilja se att dem tar det vidare på egen hand, säger Jonatan Levin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!