Året val närmar sig. I onsdags drog förtidsröstningen igång och i torsdags fick de sista röstmottagarna sin obligatoriska utbildning. Sammanlagt har drygt 400 röstmottagare utbildats på Gotland. Jenny Melin är regionens valsamordnare sedan 2014 och hon vittnar om ett rekordstort intresse för att hjälpa till i år.
– Bara den här veckan har det ramlat in mejl och samtal dagligen från folk som vill hjälpa till som röstmottagare. Jag har aldrig varit med om ett så här stort intresse.
Vad beror det här på?
– Svårt att säga, men jag tänka mig att det är en kombination av hur världsläget ser ut och svårigheten med regeringsbildningen vid senaste valet. Det händer så mycket och det gör att folk engagerar sig och vill vara med och bidra tror jag.
En av de nyheter som lanseras inför årets val är att vallokalerna ska vara värdeneutrala. Val får till exempel inte hållas i kyrkans församlingshem eller liknande längre. För Gotlands del innebär det att valet kommer att genomföras i nya lokaler i ett antal valdistrikt; Burgsvik, Garda, Slite, Fårö och Visby innerstad. På röstkortet står det vilken vallokal som gäller.
– Vi kommer också att skylta vid de gamla lokalerna och hänvisa till de nya lokalerna så man vet var man ska gå istället, säger Jenny Melin.
En annan nyhet handlar om att förstärka och säkra valhemligheten. Det innebär att endast en person i taget får välja valsedlar och endast en person får vistas bakom varje valskärm i vallokalen.
– Den här regeln har gällt tidigare också, men har inte funnits med i vallagen så det är en nyhet, säger Jenny Melin.
Varför är det här viktigt?
– Det är för att man ska göra ett eget val utan påtryckning från någon annan. Efter förra valet framkom det att det på vissa ställen i Sverige hade gått in hela grupper bakom skärmen. Då är det väldigt svårt att bedöma om någon blivit pressad till att göra ett val som han eller hon inte vill, säger Jenny Melin.
Sedan valet 2018 har säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömt att riskerna för hot, sabotage och desinformation riktade mot de allmänna valen har ökat. Valmyndigheten har därför fokuserat på att stärka skyddet och säkerheten inför valen 2022.
Det innebär bland annat att röstmottagarna har fått utbildning i säkerhet och bemötande inför årets val och dessutom fått större befogenhet att tillfälligt avvisa störande personer i vallokalen.
– Så är det. Vi måste ha en handlingsberedskap för att det kan hända saker i vallokalerna, men också vara beredda på yttre påverkan på olika sätt i media och sociala kanaler.
Är ni oroliga för att det ska bli ett stökigt val?
– Nej det är vi inte. Vi har ett bra läge här på Gotland. Vi tror inte att de här större grupperingarna som vill förstöra sätter sig på båten för att åka hit på valdagen. Det som kan uppstå kan polisen här hantera och jag vet att de är väl förberedda.
Till sist en teknisk nyhet som kommer att vara placerad i receptionen på Visborg.
– Vi har köpt in en läs-scanner som är ett hjälpmedel för de som har lässvårigheter. Om man behöver hjälp att läsa valsedlar till exempel så kan man scanna dem och få dem upplästa i öronen. Så den kan man få låna och den kommer även att finnas kvar efter valet om man har andra ärenden. I övriga vallokaler kommer det att finnas förstoringsglas tillgängliga. Det är också en nyhet, avslutar Jenny Melin.