Handlar det om att man anmäler oftare eller är det ett verkligt problem med utsatta poliser? Lisa Koblanck på polisen på Gotland har varit i yrket i 18 år:
- Jag gjorde min första anmälan i våras, och det säger väl ganska mycket. Det är vanligt med kränkningar men det ska gå mycket långt innan man anmäler.
Senast i söndags gjordes en anmälan om våld mot tjänsteman. I samband med ett större ingripande i Fide blev en polisman slagen.
Tillmälen anmäls sällan
Lisa Koblanck berättar att verbala tillmälen sällan anmäls, det som är den vanligaste kränkningen. Det som tas upp i domstol är fysiskt våld.
- Slag anmäler man i större utsträckning eftersom det är mer konkret.
Den nationella undersökningen visar inte bara att många poliser blir kränkta i tjänsten utan också att den ersättning som man enligt lag har rätt att få ofta uteblir – eller blir betydligt lägre.
Ingen ersättning från brottsoffermyndigheterna
Ersättningen klubbas igenom i domstol men det händer ofta att gärningsmannen inte har råd att betala ut skadeståndet. Polisen har då möjlighet att vända sig till brottsoffermyndigheterna för ersättning. Men endast 5 procent av landets poliser har fått pengar från brottsoffermyndigheten. Målet måste då prövas en andra gång och det är inte ovanligt att beloppet blir betydligt lägre.
- Det är allmänt känt att brottsoffermyndigheten har inställningen att har man valt att bli polis så får man skylla sig själv, säger Lisa Koblanck. Men det gör precis lika ont för en polis som en civilperson att bli slagen.
Ett demokratiskt problem
I slutänden handlar det om ett hot mot demokratin, menar Polisförbundet, om rättsväsendet inte kan, eller vågar agera som sig bör.
- En bedömning har ju gjorts av tingsrätten. De har hört alla parter och så vidare. Även om brottsoffermyndigheten använder domslutet som underlag när de gör sin bedömning så är det inte allt i en förhandling som framkommer i ett domslut, säger Koblanck.