Hur kommer pandemin att påverka oss i framtiden?
Margareta Hoas, 56, Lilla Bjers gårdskrog, Västerhejde:
– Alla tänker nog till om vad som är viktigt i livet nu. Förhoppningsvis värdesätter vi på Gotland det lokalodlade, ekologiskt och hållbart producerade än mer nu. Jag tror och hoppas att pandemin kommer att ge oss ännu fler gotländska gäster och kunder till Lilla Bjers.
Anders Flanking, 62, landshövding, Visby:
– Ödmjukhet inför livet och att inte ta saker för givna.
Jonatan Ahdrian, 51, operativ chef Räddningstjänsten Gotland, Visby:
– En normalisering av att hålla avstånd, stanna hemma vid mindre symptom och tvätta händerna oftare än tidigare. Kommer lägga en större tanke om behovet att mötas fysiskt behövs och nyttja digitala plattformar i en större utsträckning. Sist men inte minst, hemester i större utsträckning! Och det är det inget fel om man har förmånen att få bo på Gotland.
Clara Klingenström, 25, artist, Gotland:
– Pandemins effekt på musikbranchen har slagit hårt på många sätt och riskerar att få efterkommande följder en tid efter. Man har verkligen insett hur viktig livemusik är och det gör att behovet och efterfrågan blir större vilket kan resultera i större satsning inom livemusik i framtiden.
Babben Larsson, 63, komiker, Stockholm:
– Det är lite för tidigt än att överskåda men jag tror vi kommer att göra färre långresor, överge de större städerna för landsbygden och jobba hemifrån mycket mera. Dessutom cykla mer och odla egen mat i större utsträckning.
Jakob Ringbom, 45, konstnär och författare, Hamra:
– Är optimist i det mesta men har nog tagit fler lärdomar av detta än jag tänkt på. Jag har sett sårbarhet hos människor, samhälle och medborgare, men någonstans slutar mitt tänk ändå i någon sorts Jurassic Park-mentalitet: Life always finds a way...
Cristina Jardim Ribeiro, 45, verksamhetschef Bergmancenter, Hellvi:
– Redan innan pandemin hade jag bestämt mig för att (när det är möjligt) välja bort flyg och alltså avstå från längre resor. Det blir än mer aktuellt nu. Jag tror också att den har bidragit till ett lugnare tempo med mer fokus på hemmet. Dessutom blir det nog allmänt mer accepterat att stanna hemma när man är sjuk.
Carl-Johan Stålhammar, 42, chef Coop Gotland, Västerhejde:
– Jag var ganska noga med att tvätta händerna redan innan Corona. Men det är klart att man kommer vara extra mån om framförallt handhygienen även i fortsättningen. Resandet till fastlandet kommer säkert gå ner, men i övrigt tror jag inte att det kommer påverka mig särskilt mycket i framtiden.
Eva Ahlin, 49, regionråd och ombudsman på Centerpartiet Gotland, Mästerby:
– Jag tror att vi kommer vara tvungna att vara försiktiga och hålla fysiskt avstånd en lång tid framöver, och jag längtar verkligen efter vaccinet. Eftersom jag träffar många människor i mitt uppdrag tänker jag ofta på hur jag ska kunna fortsätta med det, och också träffa vänner, på ett säkert sätt, mardrömmen vore att vakna med symptom och behöva ångra att avstånden inte hölls ordentligt dagen innan.