– Det här är tyvärr vanligt, de uppträder vissa år mer och vissa år mindre men de finns alltid. Det räcker med ett fall om året så vet vi att vi har kvar sjukdomarna på ön, säger länsveterinären Agneta Karlsson Norström.
Kaningulsot är en allvarlig och mycket smittsam virussjukdom som även kan spridas till tamkaniner. Myxomatos kallas även kaninpest och orsakas också av ett virus som drabbar vilda och tama kaniner. Båda sjukdomarna är dödliga.
– Vi har aldrig sett att hela kaninstammen dör ut, men i vissa områden kan den försvinna helt och sedan komma tillbaka. Det här är sjukdomar vi får leva med, säger Agneta Karlsson Norström.
Enligt henne är det enda som kan göras att jägare försöker hålla nere kaninstammen för att minska smittspridningen bland vildkaniner, och att vaccinera tamkaniner.
– De som håller på med kaniner är ganska väl medvetna om detta. Men det kommer även de som har med sina husdjur, tamkaniner, och inte känner till det, säger Agneta Karlsson Norström.
Myxomatos sprids mellan kaniner genom direktkontakt, insekter eller hudparasiter. Kaningulsot kan också spridas genom till exempel kaninavföring, blod och foder. Även om flera rapporter har kommit in kan länsveterinären inte dra några slutsatser om det rör sig om ett utbrott eller enstaka fall.
– Jag har fått rapporter om att det finns lite här och var, som vanligt är det inget som sticker ut, säger hon.