Flera satsningar: Spritångorna tätnar över Gotland

Först exploderade trenden med småbryggerier. Nu är det sprittillverkningens tur på Gotland. "När en börjar vågar fler haka på", säger Hanna Tunberg vid nystartade Boge bränneri.

Peter Johansson (till vänster) drev redan Järvsö bryggeri i Järvsö, när han och brodern Johan (till höger) fick idén att starta ett destilleri på den gamla familjegården i Linde.

Peter Johansson (till vänster) drev redan Järvsö bryggeri i Järvsö, när han och brodern Johan (till höger) fick idén att starta ett destilleri på den gamla familjegården i Linde.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-08-30 07:00

De sista åren har antalet öltillverkare exploderat på ön. Nu börjar också de småskaliga sprittillverkarna bli fler. På kort tid har åtminstone tre nya destillerier seglat upp på Gotlands spritkarta.

En av de färskaste, som dock verkat i skymundan, är Gotland Spirits AB med bröderna Peter och Johan Johansson i spetsen. Sedan ett år tillverkar de både brännvin och gin på den gamla familjegården vid Hägvalds i Linde.

– Idén att starta destilleri kom redan för fem år sedan, säger Johan Johansson när han och Peter visar runt i det lilla ladugårdsrummet där destillationsapparater och kryddbibliotek finns.

Bröderna, som driver destilleriet tillsammans med Peters son Alexander, har medvetet valt att inte göra en stor sak av sin spritproduktion. Men sprit låg extra nära till hands eftersom Peter delar sin tid mellan Gotland och Hälsingland, där han driver Järvsö bryggeri.

Spriten i Linde bränns helt från grunden. Lokalt ursprung i alla delar har varit ledord för bröderna.

– De flesta andra köper in färdig sprit som de smaksätter. Vi gör vår egen neutrala bassprit, vi kan till och med gå ut och peka på åkern där vi odlar vetet till den, säger Johan.

Trots minimal marknadsföring finns Gotland Spirits drycker redan representerade på öns krogar. Sedan i juni finns bolagets gin även i Systembolagets beställningssortiment och på butikshyllan i Hemse.

– Alla kryddor, frukter och grönsaker vi använder ska vara från Gotland, säger Johan Johansson.

Han visar upp blåsorna han fått på händerna efter att ha varit ute och plockat färsk malört, som används till Besken, malörtsbrännvinet. Förutom vit sprit experimenterar bröderna med ett äppeldestillat lagrat på ekfat och ett maltdestillat ursprungligen gjort på öl.

Träkumla Rom var en av öns första kommersiella sprittillverkare i modern tid. 2003 startade produktionen av rom där basen var socker från sockerbetor. Även vid Gute vingård i Hablingbo har det tillverkats sprit, bland annat snaps, salmbärsakvavit och destillat på druvrester.

En av öns största aktörer är i dag Gotland Whisky, som från gamla sockerbruket i Roma gett ut sju utgåvor av rökig whisky sedan 2016. Från i år produceras också brännvin. Bolaget består av drygt 2 200 aktieägare och årligen produceras 60 000 liter färdig maltwhisky i Roma.

I Hablingbo skapar Elisabeth Hellström gotländsk gin där hon använder enbär från ön. I våras släppte hon en dry gin till Systembolaget och krogar som fått goda lovord både i Sverige och utomlands. Och fler ginsorter är på gång.

– Jag är väldigt noggrann med recepten men håller på och filar på en ny gin. Vi ska också inom kort börja exportera den första ginen till Tyskland, säger Elisabeth Hellström.

En aktör som valt den kanske mest småskaliga vägen är Boge bränneri. Där fokuserar man på kryddbrännvin och vit fruktsprit. Det var sommelieren Hanna Tunberg som tillsammans med vännerna Truls Nanneson, Hannu Engelmann och Erik Broström tidigare i år drog igång tillverkningen. 

– Vår drivkraft var att göra något kul ihop, säger Hanna Tunberg när hon öppnar porten till det lilla bränneriet.

Verksamheten är inrymd i ett gammalt båtgarage på Truls Nannesons gård vid Hägvide i Boge. När GT är på besök håller Hanna och Truls just på med destilleringen av en vit sprit med smak av hallon i en av de små kopparpannorna.

– Det luktar varm hallonsylt i hela lokalen, säger Truls när han öppnar kärlet till den ångande vätskan som håller en alkoholhalt på 66 procent.

Bränneriet är en experimentverkstad där ägarna testar sig fram med frukter och bär de köper in och får från vänner. I sommar gjordes bland annat en egen limoncello, i den gedigna upplagan om fem flaskor.

– Vi hade lyckats få ihop 15 hemodlade citroner och ville göra något kul av det. Självklart blev det då limoncello, säger Hanna Tunberg.

Att fler destillerier dyker upp tror hon beror på att folk varit rädda att försöka tidigare.

– I spåren av de svenska whiskyproducenterna har det börjat ploppa upp fler. När en aktör börjar är det fler som inser att man kan och vågar haka på, säger Hanna Tunberg.

Även om Boge bränneri gör snaps är huvudfokuset vit fruktsprit som dricks efter maten. Här jobbar man i små kvantiteter. Bränneriets största brännare rymmer 100 liter.

– På en riktigt bra dag kanske vi kan få ut 20 liter färdig dryck, efter 12 timmars eldande, säger Truls Nanneson.

Tillverka sprit

Destillering innebär att separera alkohol från andra ämnen i en enkelpanna eller kolonnapparat.

Vid destillation utgår man från att etanol kokar vid 78,3° medan vatten kokar vid 100°. När etanolen kokar samlas ångan upp, kyls ner och kondenseras till en vätska med högre alkoholhalt. Kvar i kokkärlet blir vatten och andra delar.

Brännvin är grunden till mycket och kan göras av till exempel potatis och säd.

Statliga Vin & Sprit hade monopol på alkoholtillverkning fram till 1995 då det avskaffades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!