I december 2010 stal en person som var anställd på ett gotländskt äldreboende guldsmycken av en av de boende. Smyckena såldes, personen ertappades och erkände, och en stämningsansökan har nu inkommit till Gotlands tingsrätt.
- Personen har fått sluta sitt jobb. Det är tragiskt när sånt här händer, men det är svårt att helt undvika att det kan inträffa. Och när det gör det är det viktigt att det åtgärdas enligt konstens alla regler, säger äldreomsorgens avdelningschef Ann Hedberg Balkå.
Stor fråga
Enligt socialdirektör Lena Lager krävs inte att personer som söker arbete inom socialtjänsten visar registerutdrag från polisen, så som är fallet när personer söker arbete inom skolan.
- Det är bara när man ska arbeta med barn som registerutdrag krävs, men inte annars, säger Lena Lager.
Däremot menar hon att säkerhet, moral och etik är en stor fråga som ständigt finns med.
Man pratar om det i introduktionen av nyanställda och vid arbetsplatsträffar, medarbetarsamtal och liknande.
Nyanställda skriver också under sekretesskraven. Detta gäller även resursteamets vikarier.
- Det är ett allvarligt övergrepp att stjäla, men vad jag vet så förs ingen diskussion om att införa något generellt krav på utdrag från brottsregistret vid nyanställning, säger Lena Lager.
Svårt utreda
Att det skulle vara rutin att anställda inte ska vara ensamma med de boende ser hon inte som en framkomlig väg eftersom det skulle kräva mer personal. Och det är bara när någon konstaterats skyldig till ett brott som personen kan omplaceras eller sägas upp. Misstanke räcker inte.
Samtidigt är den här typen av brott ofta svåra att utreda, enligt kriminalinspektör Roger Björkander.
Det kan också vara utfört av utomstående eller anhöriga. Och som alltid måste polisen ha något att gå på.
- Vi får in anmälningar då och då, men det är svårt om det inte finns någon misstänkt. Sen kanske bevisningen ändå inte räcker, säger Roger Björkander.