Polisen förklarar: Därför är kötiderna så långa

Om du de senaste månaderna råkat ut för brott så har du kanske även märkt att det kan vara flera timmars telefonkö till 114 14. Nu förklarar polisen varför.

Ingela Ander, samordnande sektionschef för Polisens kontaktcenter (PKC) Stockholm/Gotland, är oroad över den senaste tidens utveckling med flera timmars väntetid för att anmäla brott.

Ingela Ander, samordnande sektionschef för Polisens kontaktcenter (PKC) Stockholm/Gotland, är oroad över den senaste tidens utveckling med flera timmars väntetid för att anmäla brott.

Foto: Privat / Arkiv

Gotland2022-11-07 06:02

Polisen har fått prioritera en hel del de senaste åren, där rekrytering för utredning av lite mindre allvarliga brott fått stå tillbaka för de grövre. Det har resulterat i att du som ringer och vill göra en anmälan kan – om brottet är mindre allvarligt – hamna i en telefonkö på flera timmar. Polisen är väl medveten om problemet, men nu är lättnader på gång för PKC, som är de som svarar när du ringer 114 14.

Ingela Ander är samordnande sektionschef för PKC inom Region Stockholm, dit Gotland hör:

– Under 2021 fick vi inte rekrytera till PKC alls eftersom all nyrekrytering gick till utredning av den grövre brottsligheten. Sen kom hela den här passgrejen med otroligt hög belastning där vi fick låna ut personal till den avdelningen. Dessutom fick vi låna ut de med större utredningserfarenhet för den högre prioriterade utredningsverksamheten, säger hon.

Rockaden gjorde att arbetstiderna behövde justeras och att trycket på befintlig personal ökade ytterligare, vilket inte föll alla i smaken. Många sade därför upp sig, menar Ingela Ander.

– Men nu har vi fått klartecken på rekrytering till PKC, och har 80 nya medarbetare på gång och som kommer att vara färdigutbildade till våren 2023, säger hon.

Hon är bekymrad över hur mycket hennes verksamhet påverkats av allt som hänt den senaste tiden:

– Det finns ju en risk att vi tappar inringare, eller vi vet att vi gör det. Men det handlar också om att vi tappar förtroende, och för det är jag jätteorolig. Nu har det varit så här i några månader och vi märker att samhället också börjat känna av hur ansträngt vi har det. Men det kommer bli bättre, fast inte förrän i början på nästa år när personalen är färdigutbildad. Det är en process, det här. Det går inte bara att anställa en ny person som direkt kan lyfta på luren, säger hon.

Samtidigt, menar hon, så sker en prioritering redan när man ringer in. De något allvarligare brotten hamnar i en prioriterad kö, där väntetiden inte är lika lång. Många anmälningar kan du också göra själv via polisens e-tjänster. Men inte alla.

– Vi vet också att det finns medborgare som av olika anledningar inte kan använda e-tjänsterna, och här är det så klart jätteviktigt att vi finns tillgängliga på telefon. Vi har alltid telefonkön som prio.

Men det går även att fysiskt åka till Polisen i Visby under deras öppettider för att göra anmälan på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!