Visby vann årets upplaga av Svt:s tävling "Solligan", med 437 soltimmar sedan midsommar. Tätt efter var Luleå med bara två färre soltimmar.
De som ligger bakom statistiken för tävlingen är SMHI.
Är det inte fusk att Luleå är med i tävlingen när de har sol dygnet runt på sommaren?
- Vi har tagit hänsyn till det. Efter ett visst klockslag är solen ändå för svag för att ge utslag på våra mätinstrument, säger Linnea Rhen, metrolog på SMHI.
När de mäter antal soltimmar så räknar de den tid som direktstrålningen överstigit 120 watt per kvadratmeter. Årets Solliga startade vid midsommar och fortsatte sedan sju veckor framåt.
På Gotland är det vanligt med soliga somrar.
- Gotland ligger på ostkusten. De flesta vädersystem drar in från väst. Det gör att när det väl drar in över Gotland så har regnmolnen ofta lösts upp och övergått till solsken istället, säger Linnea Rhen.
Bättre än i fjol
Familjen Lidén-Martinoli åkte till Gotland förra året just för att det utlovades många soltimmar.
Men deras upplevelse var en helt annan.
- Det var bara regn. I år har vi haft mer tur. Vädret har varit växlande men vi har bara haft en regndag, säger Micke Lidén.
Familjen är från Södermalm i Stockholm och semestrar tre veckor i Hogränd.
- Vi gillar Gotland så vi kommer tillbaka även fast inte vädret alltid är så säkert i Sverige, säger Emanuela Martinoli.
Skyltar med sol
För turistnäringen är ryktet om många soltimmar såklart bra. Men vd:n för Inspiration Gotland AB, Sofia Wollmann, berättar att Gotland kan göra mer för att skylta med sina många soltimmar.
- Överlag är det en del av Region Gotlands marknadsföring men vi diskuterade häromdagen att vi kan göra mycket mer för att det ska synas ännu mer att vi har många soltimmar. För många spelar det stor roll med antal soltimmar, säger hon.