Flitig konsumtion av sjukvård på ön

Gotlands befolkning är flititg konsument av sjukhusvård.
Länet hamnar på en åttondeplats vad gäller antalet vårdtillfällen inom slutenvården år 2000.
Antalet vårdtillfällen per 1000 invånare var 182 mot rikssnittet 165.
Samtidigt visar en Ams- rapport att nästan hälften av alla öns anställda inom sjukvården går i ålderspension fram till 2015. Därmed skulle var tredje ungdom behöva börja arbeta med vård och omsorg.

Gotland2002-05-31 04:00
Det är Landstingsförbundet som står bakom den statistisk över vårdkonsumtionen som nu presenterats.
Enligt denna var en av tio svenskar inlagda för vård på sjukhus minst en gång under året. I genomsnitt omfattade varje vårdtillfälle 6,4 dagar.
Trenden är ändå att antalet inläggningar minskat. En bidragande orsak är att det blivit möjligt att i allt större utsträckning behandla patienter i öppen vård.
I statistiken över antalet vårdtillfällen inom slutenvården toppar Kalmar län med 193 per 1 000 invånare. Gotland kommer således åtta med 182 vilket är klart över rikssnittet på 165.
Vårdtyngden påverkas förstås rejält av andelen äldre invånare. Men även sedan man tagit hänsyn till detta kvarstår tydliga skillnader. Och då är det till stora delar tillgången som styr vårdutnyttjandet.
Avstånden till sjukhusen påverkar dock inte utnyttjandet särskilt mycket. Den som har max en kvarts färd till närmaste sjukhus besöker det oftare, i övrigt spelar tidsavståndet mindre roll.
<span class=MR>Hälften slutar</span>
Nästan hälften av alla anställda inom öns sjukvård kommer att sluta på grund av ålderspension fram till 2015.
Det visar statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen. 46,5 procent är siffran för Gotland vilket innebär niondeplats i riket där Norrbotten toppar med 50,5 och Stockholm ligger sist med 40,2.
Till dessa siffror skall läggas de som slutar av andra skäl. Sett till hela landet skulle var tredje ungdom behöva börja arbeta med vård och omsorg för att täcka behovet av rekrytering, enligt Ams.
Som lösningar ser man främst en utökning av antalet utbildningsplatser. Men Ams ger en provkarta av andra åtgärder som mer vuxenutbildning, nya kompetenser i vården, bättre anpassad arbetsorganisation och nya former av ledarskap samt höjd status och lön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om