Sedan 1907 har Riksförbundet Majblomman delat ut pengar till behövande i Sverige. Från början gick pengarna till vaccinationer mot tuberkulos, men när det inte längre behövdes började pengarna gå till att motarbeta barnfattigdom.
– Ansökningarna ökar nationellt i år, säger Fredrik Thelander på Majblomman och berättar att det totalt rör sig om 42 miljoner kronor som delas ut.
Han berättar att det är det ekonomiskt tuffare klimatet som drabbar barnfamiljer extra hårt.
– Det är ansökningar om alltifrån fotbollsskor till ett besök på Gröna Lund eller Kolmården. Trist nog också ansökningar om blöjor och till mat, men det är statens ansvar. Vi finns för att sätta lite extra guldkant, säger han.
När årets majblommekampanj nyligen avslutades stod det klart att klass 6 på Polhemsskolan sålt mest på Gotland, för drygt 35 000 kronor.
– Det betyder väldigt mycket för den enskilda individen och de barn som söker, säger Fredrik Thelander.
Att klassen på Polhemsskolan lyckades höja försäljningen från förra årets 20 000 kronor beror på nya effektiva sätt att arbeta. Föräldrar har hjälpt till på Facebook och tillsammans fick eleverna gå ut på Östercentrum för att sälja på skoltid.
– Jag sålde allt redan första dagen och fick fylla på, säger Alva Jönsson som lyckades sälja för hela 4 850 kronor.
Hon berättar att de var flera som sålde tillsammans, och att de vågade knacka dörr hos okända.
– I början var det lite läskigt, men de flesta var trevliga och snälla och bara två köpte inte av oss, säger Kajalii Karlsson och berättar att de tack vare försäljningen lärt sig att våga prata med människor de inte känner.
Tio procent av försäljningen går till klasskassan, som i Polhemsskolans fall går till en riktig äventyrshelg nu på lördag då eleverna ska till Tors gård, övernatta och till Lojsta för att paddla kanot.
En lika stor del får eleverna behålla själva, medan 80 procent går till insamlingen för fattiga barn i landet. Klassläraren Jesper Wolter menar att försäljningen av majblommor hjälper också de egna eleverna, i många av skolans ämnen.
– I svenska kring muntligt framförande och retorik, i matte för att räkna ut provision och procent, och i religion när det gäller etik och moral, säger han.
Barnfattigdom är något som skolan också kopplar kring sitt arbete med globala mål.
– Det känns jättefint att kunna bidra till samhället på ett sånt här sätt.