Vem har inte gått runt med flugsmällan i högsta hugg för att bli av med alla de flugor som helt plötsligt sitter överallt i huset under sommaren? För att inte tala om att de surrar runt en och sätter sig på alla möjliga platser på kroppen, precis som om du vore deras egendom. Men det visar sig att för en fluga är människans kombination av värme, vattenånga och koldioxid toppat med en svag doft av ammoniak oemotståndlig. Och flugor är nyfikna, de bara måste kolla in oss.
– Framför allt så vill de undersöka om det är något gott att äta. Men vare sig det är det eller inte så vill de gärna slicka i sig lite fukt, säger Mattias Forshage, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, och fortsätter:
– De har ju inte ett särskilt avancerat system för beslutsfattande utan är det någonting kemiskt som attraherar dem då flyger de dit. Värme är en indikation på att det är något intressant – människor, kossor eller färsk dynga. Allt som är lite varmare än omgivningen är värt att kolla upp.
Det är här människans öron kommer in. Troligen sitter flugorna gärna där just därför att de är varma.
– Öron är delvis en nedkylningsmekanism hos människor. Är man varm så skickas det ut extra mycket blod i öronens ytliga blodkärl och det känner de, säger Mattias Forshage.
Flugor äter det mesta, men bara i vätskeform. Med en snabel som liknar en dammsugare sörplar de i sig födan och är den i fast form spottar de på maten så att den smälter. De vill ha fukt och energi och det är här flugan gör en positiv insats.
– En ganska perfekt sak är blommor. De är viktiga pollinerarerare för att de finns i så stor mängd och i olika biotoper en stor del av året. Det är något som är viktigt att understryka, det är inte bara bin som pollinerar, säger Mattias Forshage.
Han berättar att det finns tusentals olika flugarter i Sverige. Bland de vanligaste är husflugan, takdansflugan (”Mycket mer energiska och jättejobbiga”) och vindsflugor. Det är den senare arten som övervintrar i stora klumpar i håligheter i husen. Många av arterna äter saker som ruttnar och lägger dessutom ägg i förruttnande organiskt material som gödselstackar, komposter eller avföring. En husflugshona kan lägga upp till 500 ägg under sin livstid och utvecklingen går snabbt. Det gäller att larverna hinner äta sig feta innan det som ruttnar har torkat eller försvunnit.
– Sedan kryper de iväg och förpuppar sig. Det är dem man kan se komma krypande om man glömt en soppåse med kött, de som kallas likmaskar, säger Mattias Forshage.
När husflugan väl krupit ur puppan lever den i genomsnitt i 21 dagar.
– De ska egentligen bara hitta någon att para sig med och lägga ägg. Om den inte blir uppäten först. Det är många som äter flugor – fåglar och andra insekter som trollsländor, säger Mattias Forshage.
Han ger också svar på flera andra av GA:s frågor: Varför de flyger in igen när man öppnar ett fönster för att släppa ut dem (för att det luktar godare inne), varför de sitter på golvet, i taket eller på skåp i köket (för att de väntar tills det dyker upp något som lockar dem) och varför de gillar diskbänken, trots att man inte lämnat några smulor och torkat av den (de vill åt fukten). Mattias Forshage svarar också på frågan om flugskit innehåller mycket bakterier?
– Det är mindre farligt än flugorna själva. En fluga kan ganska lätt sprida bakterier men bajset har ju gått genom hela kroppen.
Och förresten tvättar flugorna ”händerna”, precis som vi. Det är det de gör när de gnuggar frambenen mot varandra.
– Det är ännu viktigare för dem eftersom de också har smaksinnesorgan i fötterna. När de landar någonstans så känner de på smaken om det är något som är värt att äta, säger Mattias Forshage.
Han känner inte till något medel som får flugor att hålla sig borta. Gå ut med soppåsen ofta, stänga fönster och dörrar och städa är några råd.
– Eller att ha med sig något som attraherar mer än man själv, något som luktar väldigt illa eller något stort och svart som blir väldigt varmt. Eller en kompis som inte tvättar sig så ofta, säger han med ett skratt.
Trots att han är biolog tycker Mattias Forshage att flugor kan vara väldigt irriterande. Men också intressanta.
– Den här rikedomen på livsstilar, att de valt en så extrem livsstrategi att äta allt som ruttnar, utvecklas fort, vara nyfikna och ha mycket avkomma. Det är oerhört fascinerande.