Flundran är en framtidsfisk

Den gotländska flundran tål att fiskas och nu ska konsumtionen öka.

Den vänstra fisken är en piggvar och den högra heter Skrubbskädda men ingen bryr sig om det utan kallar den för flundra.

Den vänstra fisken är en piggvar och den högra heter Skrubbskädda men ingen bryr sig om det utan kallar den för flundra.

Foto: Krister Nordin

Gotland2014-02-11 16:22

Det småskaliga fisket minskar i hela landet och på Gotland finns allt färre arter att fiska sedan laxfisket har stoppats, torsken minskat och sälen orsakar allt större problem för nätfiske av strömming. Samtidigt ökar efterfrågan på lokalt fångad fisk.

För att lösa ekvationen pågår flera olika projekt kring den gotländska flundran, en fiskart som tål att fiskas i större utsträckning än i dag. Projekten kommer att redovisas på torsdag, den 13 februari, på Campus Gotland.

Bland annat har forskare konstaterat att det finns ett betydande utrymme för ett ökat fiske av flundra. Fiskeområde Gotland tillsammans med Hushållningssällskapet har tittat på möjligheterna till storskalig rökning och tagit fram nya produkter för konsumenterna.

Sälskador är ett problem för fisket och just nu pågår en förstudie för att hitta nya metoder för att fiska flundra på ett rationellt och skonsamt sätt utan sälskador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om