Flyg besköts av laserstråle

Ett flygplan på väg från Bromma till Visby drabbades under fredagskvällen av en attack med så kallad grön laser. – Sånt här äventyrar flygsäkerheten dramatiskt, säger Carl Selling, informationschef på Luftfartsverket.

Foto:

Gotland2010-10-18 07:55

Ett taxiflygplan av mindre modell, en Piper PA 31, lyfte från Bromma vid 21-tiden med destination Visby.
När planet befann sig över Rönninge/Salem i södra Stockholm besköts piloterna med så kallad grön laser.
Planet kunde dock fortsätta och landade på Visby flygplats.
Ärendet handläggs av polismyndigheten i Stockholm.
- De har bättre vana för sådana här händelser, och det inträffade ju dessutom över Bromma, säger Pia Persson, vakthavande befäl vid Gotlandspolisen.

Ganska ovanligt
Att flygplan utsätts för laserattacker är relativt ovanligt.
- Däremot får vi in någon eller några anmälningar i veckan om personer som riktat laserstrålar mot bussar, personer, eller i vissa fall polisen, berättar Christina Johansson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Ytterligare ett plan
Bara en kvart innan planet på väg mot Visby utsattes för attacken, drabbades ett 100-sitsigt plan som kom från Bryssel och skulle landa på Bromma för exakt samma sak.
Även det planet kunde fullfölja sin flygning utan problem. Såväl Luftfartsverket som Svensk pilotförening ser mycket allvaligt på den här typen av brott.

Vapen riktat mot sig
Piloternas instruktioner när de upptäcker att en grön laserstråle riktas mot dem är i första hand att inte titta i den riktningen.
- Oftast sker det här genom sidorutorna vid start eller landning, och i de lägena är vi inte primärt beroende av sidorutorna. Men det är förstås väldigt allvarligt, som att få ett vapen riktat mot sig, resonerar ordföranden för flygsäkerhetskommittén inom Svensk pilotförening, Bo Säbb som själv utsattes för laserbelysning under en flygning för ett halvår sedan.

Luftfartssabotage
Gotlandspolisen rubricerar de båda händelserna luftfartssabotage.
Men enligt Stockholmspolisen finns också flera alternativa brottsrubriceringar när grön laser används: misshandel, grov misshandel, allmänfarlig vårdslöshet, eller brott mot strålskyddslagen.

Tio års fängelse
Straffet för luftfartssabotage av normalgraden är max fyra års fängelse. Grovt sabotage ger mellan två och tio års fängelse.
Under 2009 rapporterade Transportstyrelsen över 20 händelser i hela landet där grön laser använts.
Dock är det relativt ovanligt att någon gärningsman kan bindas till brottet.

Så kallad grön laser är totalförbjuden i Sverige.
Den svagare, röda lasern uppnår normalt inte en ljusstyrka på mer än någon milliwatt.
En grön laserstråle, däremot, har ofta en styrka på fem milliwatt och en räckvidd på upp till 20 kilometer.
Om en grön laserstråle träffar en persons öga, kan den orsaka allvarliga brännskador och i värsta fall även blindhet. Ljuset i den gröna lasern är av en våglängd som är extra skadlig för ögonen.
Källor: Luftfartsverket, Polismyndigheten, Svensk pilotförening och Aftonbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!