Beslutet om utsläppsrätterna är taget på EU-nivå och omfattar förutom sjöfarten även flygtrafik som använder sig av fossila bränslen. Det fattades som en del i arbetet med att minska utsläppen med 55 procent till 2030.
– Systemet med utsläppsrätter har skärpts över huvud taget. En stor del av de ökade kostnaderna kommer ju att innebära högre biljettpriser, säger Olle Palmqvist, som arbetar med utsläppsrätter på Naturvårdsverket, till P4 Gotland.
Beslutet togs strax innan jul i fjol och kommer enligt EU-kommissionen innebära att en flygbiljett för 1 500 kronor kommer att bli cirka 50 kronor dyrare.
Enligt radioinslaget är det emellertid ännu oklart hur färjetrafiken till och från Gotland kommer att påverkas. Statliga Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) räknar visserligen med att bränslekostnaderna för fartyg som transporterar både passagerare och gods lär öka med 40 procent, men det är fortfarande osäkert hur det kommer att bli i praktiken.
Enligt radioinslaget kommer det enligt EU att vara möjligt att begära undantag för öar med färre än 200 000 invånare, om de saknar fast förbindelse med fastlandet.
Efter att Destination Gotland i november aviserade en höjning av biljettpriset med cirka 30 procent har kostnaden för både gods- och passagerarresor diskuterats intensivt på ön.