Flygande sportlov i ramperna

Sportlovs-snön uppskattas inte av alla skollediga.
Skateboardåkare vill ha barmark.
Men i deras nya lokal på gamla slakteritomten har de äntligen fått möjlighet att skejta året om.

Gotland2004-02-26 04:00
Skate-punken från cd-spelaren i hörnet studsar mellan betongväggarna och blandas med skramlet från brädor och ramper. Ljudnivån är i det närmaste kaotisk inne i skejtarnas egen lokal på den gamla slakteritomten i Visby.
Här har man extra långt öppethållande under sportlovet för att kunna ta emot alla de som hellre tillbringar lovet i ramperna än i pulkabacken.
Ett 20-tal ungdomar är här i dag. Alla är grabbar. Några är här för allra första gången, några har åkt in från landet till stan, men de flesta tillhör det gäng som i det närmaste bor här i Skateboardförvaltningens lokal och som kan tillbringa upp till tolv timmar om dagen i ramperna.
<span class=MR>Fyra månader</span>
I fyra månader har Skateboardförvaltningen haft nyckel till det här tegelhuset. Det är enkelt och nedslitet och det dammar från väggarna, men ändå en efterlängtad dröm för alla de skejtare som inte haft lokal sedan de åkte ut från den de hade på Terra Nova för flera år sedan.
­ Vi har haft ett område nere vid Kallbadhuset där vi byggt upp våra ramper, men där fick vi egentligen inte vara. När vi hade byggt något så kom en gaffeltruck och körde bort det, berättar Eddie Lindkvist och Robban Johansson.
Eddie, 17 år, och Robban, 22, är med i ledningen för föreningen Skateboardförvaltningen och det är de som brukar vara här mest och ta ansvar för lokalen. Organisationen är inte så formell. Men eftersom de båda är betydligt äldre än de flesta av de andra grabbarna här så fungerar de också som ungdomsledare. De finns till hands om någon behöver hjälp och lär gärna ut sina bästa trick.
­ De andra grabbarna är mellan 10 och 15 år. Vi är nästan pensionärer i det här sammanhanget, berättar Robban.
­ Man blir lite som en storebrorsa här. Man vill knuffa dem framåt och få dem att testa nya saker. Och när de ramlar och slår sig, då gör det ont i en, säger Eddie och ler.
<span class=MR>Projektarbete</span>
Hampus Carlsson kommer införbi. Han är ordförande för skateboardförvaltningen och var den som fick fart på frågan om en lokal för skateboard-folket på Gotland:
­ En kompis och jag började jobba med det här som ett projektarbete i skolan. Vi tyckte att det behövdes en skateboardlokal.
De arrangerade ett möte om saken och intresset visade sig vara större än de själva kunnat ana. 100 ungdomar strömmade till det första stormötet.
Och intresset har hållit i sig sedan de med hjälp av Ungdomens hus fick tillgång till det här rivningskontraktet. Ibland kan det vara bortåt 25 killar här på samma gång. Då är det trångt, men för det mesta räcker ytorna till.
­ Det här är en bra lokal. Vi är nöjda med den, säger Hampus.
Med sportlovsveckans öppethållande hoppas de att ännu fler skejtare ska hitta hit. Och gärna fler tjejer.
­ Det finns ju tjejer som åker. De har många gånger bättre förutsättningar än vi killar eftersom de är smidigare och har bättre koordination. Men de vågar kanske inte komma hit, funderar Robban.
Slitage. Men så har den här brädan också rullat bortåt tio timmar om dagen.
Skejtare. Simon Bergström och Robert Hartman brukar åka skateboard på Lyckåkerskolan. På sportlovet testar de Skateboardförvaltningens ramper. Med hjälmarna på. Och det borde egentligen alla som är under 15 år ha, tycker Robban Johansson.
Nöjd. Hampus Carlsson drog igång verksamheten som ett projektarbete i skolan. Nu har skejtarna fått sin lokal och Hampus är nöjd.
Sportlovsonsdag på Skateboardförvaltningen. I ramperna syns idel grabbar: Gustav Åman, Thomas Lingvall, Tom Åkerblom, Peter Lingvall, Calle Raunås, Charlie Ekendahl, Robban Johansson, Andreas Elgan, Joakim Johansson,Viktor Östman, Micke Malmros, Martin Sundby, Adam Östman och Eddie Lindkvist.
Air. Adam Östman, 12 år, är en av de alla grabbar som tillbringar nästan all sin fritid i Skateboardförvaltningens egen lokal på slakteritomten. Och han har blivit en riktigt duktig skejtare på kuppen.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om