Sedan Destination Gotland på grund av kraftigt höjda drivmedelskostnader gått över till att köra på olja istället för LNG har debatten om rederiets miljöpåverkan hårdnat. Nu marknadsför flygbolaget BRA en kampanj där gotlänningar uppmanas att ta flyget istället för båten om man ska till Stockholm – för miljöns skull.
"Att ta färjan flyger inte längre" är BRA:s formulering i annonser. Bolaget stödjer sig på en granskning som tidningen Vagabond gjort, tillsammans med forskare på KTH och Chalmers, som visar att deras koldioxidsutsläpp är lägre än de från färjorna.
– Färjan är lika viktig, självklart. Men just om man inte behöver bilen är det enligt den här undersökningen bättre med flyget, säger Sara Dahlqvist, marknadschef på BRA.
Sedan 2018 erbjuder BRA sina resenärer flygbiljetter med hundra procent biobränsle. Under 2022 lanserade man det man kallar bioflygbiljetter, som enligt reklamen ska reducera utsläppen av koldioxid med ytterligare minst 40 procent. Bolagets mål är att nå vad man kallar netto-noll utsläpp år 2030 och bli ett av de första bolagen att ta in el-flyg i sin flotta.
– Det strävar vi stenhårt mot, säger Sara Dahlqvist.
Adam Jacobsson är sälj- och marknadschef på Destination Gotland. Han menar att hur BRA väljer att kommunicera sin klimatpåverkan får stå för dem.
– Sjöfarten har ett stort energibehov. Därför fokuserar vi mycket på att utveckla nästa generations fartyg, vår Horizonserie, som är designad för att drivas av fossilfri vätgas. Men sjöfarten är också effektiv – vi kan transportera mycket, både gods och passagerare. Det innebär att vid en hög beläggning är sjöfarten väldigt energismart.
Han menar också att den granskning som tidningen Vagabond tillsammans med KTH och Chalmers gjort bygger på andra utsläppsvärden. För sjöfart inom EU gäller ett regelverk för övervakning, rapportering och verifiering, MRV, av koldioxidutsläpp:
– Vad gäller artikeln i Vagabond som kampanjen hänvisar till, vill vi framhålla att de uträkningsmetoder som artikeln använder bygger på andra antaganden än våra faktiska siffror. Vi använder oss av den standard som finns för rederi och sjöfarten, både vad gäller de totala utsläppen för vår trafik och som vi årligen lämnar in till EU, MRV, och viktmetoden för uträkning av utsläpp per passagerare.