Flygledarnas krav: nattjour

- Det är bra att debatten tagit fart. Beredskapen måste återinföras.
Så säger Lars Österholm, flygledare vid Visby flygplats och den som ryckte in den natten när Bim Löfkvist, som GT berättade om i går, skulle flygas till Göteborg för en lungtransplantation.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-01-29 04:00

Han menar att det är samhället som måste ställa krav.

- Det är du och jag, det är vi alla gotlänningar, som måste slå näven i bordet och ställa krav på att ambulansflygningar ska kunna genomföras även nattetid, säger han.

Lars Österholm har arbetat som flygledare vid Visby flygplats i 19 år. Han har varit med om en utveckling - eller avveckling - från dygnet-runt-bemanning i tornet, via beredskap i hemmet nattetid, till dagens situation då flygplatsen är helt stängd nattetid.

- När vi hade dygnet-runt-bemanning sov vi i tornet på natten och kunde vara i tjänst på två minuters varsel. När vi hade beredskap i hemmet hade vi en inställelsetid på en timme. Idag lever vi på Guds försyn, säger han.


Ingen är nöjd
När till exempel en akut ambulansflygning behöver genomföras nattetid måste ledig personal ringas in. Personal som egentligen inte är skyldig att vare sig svara i telefon eller vara i skick att arbeta.

- Vi har bara att lita till personalens goda vilja, sa flygplatschefen i Visby Annika Nyberg i GT i går.

Så har det varit i snart fem år. Ingen är egentligen nöjd med situationen, men hittills har heller ingen varit beredd att ta på sig kostnaden för en återinförd nattberedskap.


"Enklast om staten går in"
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP) tycker att frågan är viktig.

- Naturligtvis är det viktigt att vi kan säkerställa att vi har en bra beredskap, säger han.

Men han vill invänta den statliga utredning av frågan som pågår innan han agerar.

- Frågan hanteras redan på nationell nivå och en lösning ska presenteras under året. Enklaste är ju om staten går in och tar ansvaret för att flygplatsen har nattlig beredskap. Och som jag förstår har Visby redan pekats ut som en av de tio flygplatser som man anser bör vara ett statligt åtagande, säger han.


Helikoptern kan alltid lyfta
Han ser fram emot en snar lösning, men menar att gotlänningarna även nu kan känna sig trygga tack vare helikoptern.

- Vi har en helikopter som enligt de uppgifter jag fått alltid kan lämna ön. Däremot behöver den ibland hjälp från flygplatsen för att kunna landa. Men man kan alltid lämna ön vid akuta situationer, sägr Stefaan De Maecker.

Visby flygplats är vardagar öppen mellan 06 och 22.

Flygledartornet är dock bemannat fram till klockan 24. Dagens Nyheter har beställt den tiden för att tidningsplanet med DN ska kunna landa.

För ökat öppethållandet krävs att någon beställer och betalar för den extra tiden.

Personalens nattberedskap drogs in vid årsskiftet 2006/2007.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!