Den 17 juli skickade Air Gotland ut ett pressmeddelande där man meddelade att man nu gjort upp med en operatör och flygplan för linjen Visby – Bromma. Valet, efter att man hade scannat av marknaden i Europa, föll på polska Sprint Air.
För några dagar sedan lyfte det första planet, men det mullrar i branschen, som har drabbats hårt efter coronautbrottet. Flera piloter, som vill vara anonyma, har kontaktat redaktionen och velat tala om både säkerhet och marknadsföringen.
– Vi är ett gäng piloter som känner oss illa berörda. Framför allt vänder vi oss mot att Air Gotland marknadsför sig som det gotländska alternativet – och så är det polacker som flyger, säger en av dem.
– Air Gotland marknadsför sig som ett gotländskt flygbolag. Det är en resebyrå och inget annat, säger en annan.
Det har varit stökigt i flygbranschen i pandemins spår. Flera gotländska piloter och värdinnor har mist jobbet. Att Air Gotland beskriver sig som det nya lokala flygbolaget väcker reaktioner.
– De har ett så kallat Wet Lease-avtal och det är polska piloter och värdinnor på planen. Det senaste jag hörde var att de hade två svenska värdinnor. De talar om att tillföra jobb när de i själva verket tar bort jobb från ön.
Varför gör de så då?
– Det är ju uppenbart att de vill tjäna pengar själva.
Men är det inte bara så att ni är negativa för att det är en konkurrent?
– Det är absolut en bidragande orsak. Jag talar i eget intresse. Hade det inte varit för pandemin och vi hade fortsatt flyga så hade jag kanske inte reagerat. Å andra sidan tror jag inte att de hade klarat sig om vi hade varit igång. Nu känns det som att Air Gotland raserar chanserna att få verka som svensk pilot.
Ytterligare en sak som piloterna reagerar på är den polska besättningens låga löner.
Jan Ohlsson är journalist och flygexpert och har tidigare varit bosatt på Gotland. Han uppger att Sprint Air är ett privatägt bolag som grundades 2003 och flyger mer frakt än passagerare.
– Det är ett företag som rullat på. Det är inte det bästa bolaget, men långt ifrån det sämsta. Vad jag vet har Sprint Air inga säkerhetsanmärkningar och det finns inga seriösa incidenter vad jag kan se. Har ett bolag flera incidentrapporter indikerar det att något inte står rätt till.
Jan Ohlsson berättar att det är mycket tal om löner generellt i flygbranschen.
– Air Gotland har valt det billigaste alternativet och det ser väl inte riktigt bra ut ur lönesynpunkt. Men man måste börja någonstans och jag tror det skulle kosta för mycket att ta in svenska piloter i covidtider. Vi får inte vara helt rädda för att ta in utländska flygbolag med den lilla vinstmarginal som finns inom branschen idag.
Martin Lindgren är ordförande för den fackliga organisationen Svensk pilotförening. Han tycker att det är olyckligt att nya lågprisaktörer poppar upp när branschen ställts inför den kanske värsta krisen någonsin.
– Det är alltid bra med konkurrens, men inte på det här sättet, som dumpar villkoren för personalen.
Hur pass låga löner har den polska personalen?
– Vi har dålig insyn i polska flygbolag och det handlar om att de flesta anställda inte är anslutna till något fackförbund. Men det man kan läsa på sociala medier är att en styrmans lön ligger på 11 000 till 12 000 kronor och en kapten på cirka 20 000 kronor. Det är väl under hälften av ingångslönen vid alla svenska bolag.