I mars tidigare i år beslutade regeringen att skjuta till mer pengar till landets kommuner för att kunna erbjuda Svenska för invandrare, SFI, för ukrainska flyktingar. Olena Bilenko, som fick årets Emerichpris för sitt arbete med att hjälpa ukrainska flyktingar på Gotland, är en av flera ukrainare på ön som gläds över att äntligen få en mer gedigen utbildning i det svenska språket.
– Vi läste först "Svenska från dag ett" och det var bra för oss, men vi hade inga utbildade lärare. Nu har vi det och går efter en läroplan och en systematik. Det är mycket lättare att lära sig ett språk när man förstår hur det är uppbyggt, säger Olena Bilenko på en blandning av engelska och svenska.
Tidigare satte det så kallade massflyktsdirektivet stopp för ukrainska flyktingar att läsa SFI.
Trots detta har flera kommuner, däribland Region Gotland, kunnat erbjuda "Svenska från dag ett", en frivillig utbildning som hålls av folkhögskolor och studieförbund. Olena Bilenko ifrågasätter varför man inte möjliggjort SFI för ukrainare på flykt tidigare – en åsikt hon även framfört till den förra utbildningsministern, Anna Ekström (S).
– Det har varit en konstig situation för jag har pratat med andra ukrainare som flytt till andra länder i Europa som börjat läsa språket direkt från start, säger hon.
Trots att svenskarna har ett rykte om sig att prata bra engelska för Olena Bilenko fram flera skäl till varför det är en bra idé att lära sig svenska. Att få läsa språket i landet man stannar i är ett sätt att tacka samhället, säger hon.
– Många har velat hjälpa oss ukrainska flyktingar här på Gotland. Bland annat flera äldre personer som blivit mina vänner. De kanske inte alltid pratar så bra engelska. Det är bland annat därför jag vill lära mig svenska.
Iryna Mametkulova kom till Gotland från Poltava i mars 2022 och är utbildad fotograf. 34-åringen jobbar i dag som bartender i Visby men drömmer om att få jobba med sitt egentliga yrke. Det har dock inte varit helt enkelt, berättar hon.
– Jag har sökt flera jobb på Gotland och fått positiv feedback på min portfolio, men blivit ombedd att ansöka igen när jag kan prata svenska. Jag ser inte så många möjligheter för mig här. När jag nått tillräckligt hög nivå i min svenska så kommer jag flytta till Stockholm, säger hon.
Hur svårt har det varit att lära sig språket?
– Inte så svårt faktiskt. I jämförelse med engelska är svenska lättare att lära sig från grunden. Många vokaler och ljud påminner om ukrainska.
När Helagotland besöker en av introduktionsgrupperna i Visby under måndagen övar man på preteritum med hjälp av sång. Mikael Horn har undervisat i SFI:s introduktionskurser sedan 2021. Han berättar att det inte är ovanligt att elever från Ukraina bär på olika sorters trauman.
– Därför är det väldigt viktigt att man får träffa andra och inte sitta hemma själv. Förutom att man förbättrar sin svenska blir det ett tillfälle att koppla bort alla hemskheter och ha roligt med alla andra, säger läraren.
Även Amanda Ekelund undervisar introduktions-eleverna. Hon instämmer i kollegans beskrivning:
– Våra elevgrupper är väldigt blandade. Det finns dem som flytt och bär på tunga trauman men vi har också dem som flyttat hit för kärleken. Det är väldigt bra för undervisningen att bakgrunderna ser olika ut.