Bostadsbehovet är ”både akut och långsiktigt”

Vad händer med flyktingarna när sommarsäsongen kommer? Frågan har inget givet svar. Men mycket hänger på att Migrationsverket lyckas organisera sig innan dess.

Flyktingar från kriget i Ukraina vid gränsen till Polen. Många har sedan fortsatt till Sverige och fler spås göra det.

Flyktingar från kriget i Ukraina vid gränsen till Polen. Många har sedan fortsatt till Sverige och fler spås göra det.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Gotland2022-03-23 07:02

GT har flera gånger besökt de ukrainare som fått tillfälligt boende på Brukshotellet i Roma. Anders "Ante" Larsson, som driver boendet, har tidigare sagt att det är fram till 15 maj som gäller.

Så är det fortfarande – och efter detta datum finns ingen plan.

– Nej, så är det. Jag kanske kan avstå tre, fyra rum efter det, men resten är redan bokade. Det droppar in erbjudanden till mig från andra som kan ta emot de nyanlända – men nästan alla säger samma sak, att det gäller fram till juni. Sedan är det fullbokat. Så ser det ju ut på hela Gotland, säger Anders ”Ante” Larsson.

undefined
Anders ”Ante” Larsson driver Brukshotellet i Roma.

Den här situationen bekymrar Anna Klintbom på Röda Korset Gotland. Inte nödvändigtvis gällande just människorna i Roma, men däremot om detta stämmer för hela Gotland.

– Jag är orolig för vad som händer i maj eller juni. Att många människor ska tvingas lösa ett nytt boende då, när vi vet hur det ser ut på ön vid den tiden på året. Det finns faktiskt risk för en ny humanitär katastrof. Det är behjärtansvärt att folk vill hjälpa, men man måste kunna tänka långsiktigt. Dels när det gäller plats och ekonomi, men även möjligheten att möta de här människornas trauman, de har ju flytt från ett krig.

Om individer faller mellan stolarna och plötsligt står utan tak över huvudet, finns också risk att de på olika sätt blir utnyttjade, påpekar Anna Klintbom.

– Det har vi sett i tidigare kriser och det finns tyvärr tendenser igen nu. De flesta har såklart goda intentioner, men det finns de som utnyttjar såna här situationer. Det är bland annat därför Migrationsverket jobbar som de gör, med säkerhetskontroller och med hållbarhet över tid.

undefined
Anna Klintbom, Röda Korset Gotland.

Knäckfrågan blir denna: Vad händer med de individer som fått privat hjälp på Gotland, men som står utan boende när högsäsongen kommer?

GT har ställt den frågan till olika myndigheter och organisationer de senaste dagarna, utan att få tydliga besked. Röda Korset tillhör dem som helt enkelt inte vet.

– Vi har inget svar på det, vi har i alla fall inga boenden, säger Anna Klintbom.

Och detta trots att politiken ofta har refererat till hjälporganisationerna, hittills under Ukrainakrisen.

– Ja, jag har aldrig varit med om det på samma sätt tidigare. Men vi har ingen organisation för att ha en sån beredskap, att ordna bostäder har aldrig varit vår uppgift.

undefined
Några av de just nu boende på Brukshotellet.

Fredagens besked från Migrationsverket, om digital registrering, kan dock bli en dellösning på problemet.

Om de flyktingar som kommer till ön ser till att fylla i denna ansökan, blir det nämligen Migrationsverkets ansvar att lösa boende åt dem.

Med det sagt är det fortsatt bra att tänka efter, innan man öppnar sitt hem.

– Man behöver se att boendet är både akut och långsiktigt. Vi måste kunna hålla båda de tankarna i huvudet samtidigt, säger Kicki Scheller, länsstyrelsens chef för social hållbarhet och beredskap.

undefined
Kicki Scheller, länsstyrelsen på Gotland.

Borde vi egentligen inte locka flyktingar till Gotland just nu, innan det finns färdiga Migrationsverket-boenden?

– Jag kan inte säga att det är en dålig idé, det är ju bättre att ha tak över huvudet bara ett litet tag än att inte ha det alls. Men det är ännu bättre med långsiktigt hållbara boenden.

Kicki Scheller har dock intrycket att många tänker varaktigt.

– De flesta som hör av sig till oss är beredda att ta emot flyktingar även på längre sikt. Men vi hänvisar till Migrationsverket, det är dem man skriver kontrakt med.

Flyktingboende

Migrationsverket ansvarar för tillfälligt boende till registrerade personer som är asylsökande eller har tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

Migrationsverket söker nu fler bostäder, men i första hand i närheten av myndighetens befintliga kontor. Något sådant finns inte på Gotland. Huruvida boenden på ön ändå upphandlas återstår att se.

Asylsökande måste dock inte bo på Migrationsverkets boende. Men att göra andra val kan påverka rätten till stöd och ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!