Det är noggranna kontroller och åtskilliga tester innan nyanlända får komma till Gotland. I år var anvisningstalet 67 kvotflyktingar, men hittills har Gotland bara tagit emot 16.
– Sedan har vi andra nyanlända som kommit hit som inte är kvotflyktingar, och även om läget är som det är så ska det lösa sig. Vi har inte fått något ändrat årstal varken för i år eller nästa år, säger Eva Flemming, biträdande enhetschef vid regionens Arbetsmarknads- och integrationsenhet.
Hon säger att än så länge har det gått bra, och det finns tydliga riktlinjer både från Migrationsverket och Folkhälsomyndigheten.
– Dels får de information om läget och vilka restriktioner och rekommendationer som gäller innan de kommer hit, men vi har också instruerats att informera noga om allmänna råd och restriktioner när de kommit på plats. De testas också flera gånger innan de kommer hit, så det ska inte påverka pandemin hos oss.
Sedan tidigare är det svårt att hitta lämpligt boende till de nyanlända, men hittills har det fungerat.
– Det är så klart lite nervöst när det blir stora anhopningar. Egentligen ska vi ta emot sex till sju personer i månaden, men det har inte blivit så. I december kommer 20 personer hit, men det ska lösa sig.
Nästa år är anvisningstalet 69 kvotflyktingar. Av de 16 som hittills kommit hit i år är några sådana som var anvisade redan 2019. Just nu är det främst kvotflyktingar från östafrikanska länder som kommer till Gotland.
Förutom att de kommer till ett kallt Sverige möts de nu av ett samhälle som i hög grad är stängt. Trots det är rutinerna de samma. De skriver in sig hos Arbetsförmedlingen, de små barnen skrivs in på förskola, och de får lära sig svenska via SFI, även om det nu är anpassat med anledning av pandemin.
– Migrationsverket har en priolista de arbetar efter. I Sverige har man sänkt kvotflyktingantalet till 4500 från 5000. Vissa kommuner har fått sänkt årstal men Gotland är inte en av dessa. Tanken är att cirka 2500 av dem ska komma från Syrien och dess gränsländer, och resten från länderna i östra Afrika. Men på senaste har vi inte fått några från Syrien utan alla som kommit till Gotland är från östra Afrika, så vi har en stor övervikt där, säger Eva Flemming.
Att få uppehållstillstånd är en långdragen process, och flera har fått vänta länge i flyktingläger innan de kommit hit.